Vad är egentligen kvalitativt innehåll?

Innehållsstrategi och innehållsmarknadsföring är ord som nämns ofta just nu och jag pratar ofta om att företag (även de som inte är i mediebranschen) måste börja producera kvalitativt innehåll. Det är något av det viktigaste som finns just nu för att synas i de digitala kanalerna när vi nu ser att Facebook skrotar traditionella EdgeRank och Google genomfört sina senare uppdateringar såsom Pinguin, Panda och Hummingbird. Allt pekar åt precis samma håll: Alla företag och organisationer måste börja fokusera starkt på att skapa kvalitativt innehåll för att ha en chans att synas.

Men vad är då det här kvalitativa innehållet jag ofta pratar om? Kvalitativt innehåll är innehåll som den tilltänkta mottagaren på något sätt själv vill agera på. Alltså ett innehåll där läsaren, tittaren eller lyssnaren aktivt själv vill läsa, titta på, lyssna på, kommentera, gilla, dela, sprida, e-posta, tipsa en vän om, söka sig till, köpa eller prenumerera på exempelvis.

Som företag kan man tänka på hur ens innehåll uppfattas av den som ska ta del av det och ha i åtanke att det bara för företaget det är viktigt med synligheten. Den som tar till sig innehållet kommer inte bry sig om vilken viralkoefficient som uppnås eller om det mätbara målet som är uppsatt för innehållstypen någonsin nås, men det är däremot en större chans att någon agerar på innehållet om denne uppskattar det.

Håll uppe tempot i innehållsproduktionen och sen gäller det att analysera, förfina och iterera processen tills du hittar det din målgrupp tycker om att agera på.

1 reaktion till “Vad är egentligen kvalitativt innehåll?”

  1. Det är bra att de stora distributörerna av innehåll (för det är väl vad de egentligen är Google och Facebook) uppmuntrar/framtvingar ett fokus på innehållskvalité. Jag har haft diskussioner en längre tid med en kollega med erfarenhet av hur affiliate-marknadsföring av den lite grövre sorten. Precis som du skriver är det klokt att företag tänker på hur de uppfattas genom det innehåll de erbjuder, även fast viralkoefficienten etc säger nåt annat.

    Han citerade någon undersökning någon undersökning som visade att bilder på storbystade leende kvinnor outperformade allt annat med hästlängder rent kvantitativt sett. Och det förstår ju förhoppningsvis vem som helst att det det finns mjuka värden som t ex rykte och image att försöka baka in i ekvationerna också.

    Det riktigt intressanta just nu är möjligheterna att rikta exakt rätt innehåll till exakt rätt person, tycker jag. Den som först lyckas att rikta "content" lika bra som Google riktar textannonser har nog en ljus framtid framför sig. Sen gäller det ju förstås att industrialisera input och output lika bra som dem också, förstås, vilket gör det betydligt svettigare för skribenter, fotografer och designers… 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *