Minimalistiska landningssidor med bara ett mål

Webbtjänsternas startsidor har ändrats markant det senaste året. Alla, precis alla, tjänster har börjat designa sina startsidor och landningssidor för ett enda mål: att konvertera nya användare. Det är inte längre massa information om vad andra har sagt om produkterna eller knappt en beskrivning av vad produkten i sig gör. Det handlar enbart om att konvertera besökare till att bli kunder. Vilket i sin tur är bra. För fokuset är ju att enbart att öka kund- eller användarbasen och det våra ligger ofta i att få kunder att ta steget att registrera sig.

kissmetrics

Ett exempel på detta är KISSMetrics där det knappt står vad man får men drar in kunder via deras 14-dagars provperiod. Dessutom gödslar de med exemplarisk inbound marketing i och med sin fantastiska blogg, som inte ens finns länkad från startsidan. De enda två länkarna som finns på startsidan utöver registrering och inloggning är ett case från tjänster buffer där de beskriver hur tjänsten ökade sina intäkter på 30 dagar med hjälp av KISSMetrics. Den andra länken är till deras prissida där man får en överblick över vilka prisalternativ tjänsten har.

dropboxEtt annat exempel är filtjänsten Dropbox där det första man ser är en registreringsknapp och en möjlighet att logga in. Bredvid det finns en animation som beskriver att tjänsten fungerar på olika plattformar. Scrollar man lite längre ned på sidan får man ganska knapphändig, men snygg, information. Men eftersom de flesta idag känner till vad tjänsten gör så de behöver inte så mycket mer.

quoraQuora är ett av mina favoritexempel där de möjliggör att logga in och registrera sig både via e-post som de inte trycker hårt på utan mest registrering med hjälp av sociala tjänster som Facebook, Twitter och Google. De har enbart en tagline som förklarar vad de gör och det räcker bra för att våga testa en gratistjänst.

pinterest

Pinterest har som Quora en väldigt minimal startsida som fungerar bra som landningssida. Du får en skärmdump på hur det ser ut och möjlighet att registrera dig via Facebook eller via din e-postadress. Sen är det bara en enkel tagline som inte säger särskilt mycket. Men det är väldigt nära till en registrering vilket är det som behövs.

Kruxet är att dra användare till dessa landningssidor, få dem att känna sig välkomna och förstå vad tjänsten gör för användaren och sedan få användaren att återkomma. Men det är helt andra bloggposter. Den här gången vill jag bara fokusera på startsidor som minimalistiska landningssidor.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273