Google känns ganska tråkigt numera

För 10 år sedan så drömde vi alla om att få vara anställda på Google. Den trendigaste sökmotorn som tjänar pengar snabbare än någon annan. De hade en innovationstakt för webbtjänster snabbare än något annat företag, de hade anställt Eric Schmidt som VD där bland det första han gör är att åka på Burning Man med resten av sin 20-nånting kollegor. Google gav sina anställda ingenjörer 20% av sin tid (när de inte tweakade algoritmerna) att arbeta på valfria projekt vilket har lett fram till bland annat Google Mail och massa andra tjänster. De kallade sitt huvudkvarter för Googleplex och de anställda såg alltid ut att ha det helt fantastiskt bra. Dessutom hade de gratis luncher lagade av riktiga kockar vilket också var något unikt för sin tid.

Så är det inte längre. Eller det verkar i alla fall inte som det. Det verkar som att Google växt upp och blivit ett ganska tråkigt företag. Säkerligen betalar de fortfarande bra men det är inte samma innovationstakt och de slaktar de flesta projekt som de en gång byggt eller köpt upp. Deras Burning Man-VD Eric Schmidt är inte längre VD. Min idol Marissa Mayer har slutat för att bli VD på Yahoo! av alla ställen. Nu senast idag så kom det upp nyheter om att de 20% som ingenjörer har haft för att arbeta på egna projekt kommer tas bort. De slaktar ett par tjänster i veckan varav många man tidigare använt såsom för att nämna två Jaiku och Google Reader. Och det gör mig ofta orolig om de också ska börja stänga ner Google Mail och Google Calendar så att jag har börjat kolla på alternativ redan nu.

De har däremot storsatsat på Google+ som ett socialt nätverk och en infrastruktur för kommunikation. Dessutom har de satsat helhjärtat på det mobila skiftet där Google+ är en stor del av Android-utvecklingen. Det må hända att det är en bra väg att gå men det är inte roligt. Även de anställda på svenska Google verkar säga upp sig en och en. När man ser på Google utifrån så verkar det inte längre kul. Inte ens i närheten av kul faktiskt.

Jag tror det behövs ett nytt företag som vågar vara innovativa och låta sina anställda ha just kul. Dessutom behöver vi fler arbetsplatser som verkar roliga att arbeta på. Det här med drömarbetsplatser växer inte direkt på träd längre.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273