Sluta straffa läsarna

Överallt i hela mediavärlden är det just nu väldigt populärt att skapa paywalls för sin webbplats. Det betyder oftast att de som läser ens artiklar för ofta får en ruta över artikeln under som för att man måste betala för att få läsa ytterligare en artikel. Mediachefer över hela världen kliar varandras ryggar och pratar om ”gratisätarna” som om vi läsare vore det värsta de har. Fast läser man mellan raderna så är det som att straffa sina allra mest lojala kunder. Det här tankesättet måste man vända på för att ens ha en chans att vinna tillbaka de potentiellt betalande kunder som man stänger ute.

Det finns ju en hel del tjänster man gärna skulle betala för som inte enbart handlar om att få tillgång till artiklarna. Det handlar ofta om personalisering, tillgänglighet, distribution, mobilitet, kuratering, analys men även tillgång till allt om ett enskilt ämne. Alltså det som journalisten har sorterat bort för att få plats inom de där fåtal tecken som artikeln behövdes kortas ner till för att få plats i tidningen. Sen betalar jag självklart för de journalister som har det där lilla extra. Allt ifrån Fredrik Strage och Fredrik Backman till Carolina Neurath och Niklas Orrenius som alla har knivskarpa analyser på lite olika sätt och helt olika områden. Då är det förutom att man tar betalt för att en annons ska visas för just mig.

Jag är ganska långt ifrån en gratisätare och betalar mer än någonsin för det som vi klumpar ihop som media. Det betyder däremot inte att jag skulle betala för din lokal- eller nischtidnings artiklar om det inte ger mig något alldeles extra. Det handlar om att ta ett större grepp om vad människor faktiskt vill läsa, vad man själv vill förmedla och erbjuda fler tjänster för att ta del av och nyttja era tjänster. Erbjud rätt saker och ta betalt för det men sluta för allt i världen att se på era kunder som det värsta som finns.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273