Med banken som infrastruktur och att välja sin säkerhetsnivå själv

Säkerheten är en fråga som ofta kommer upp när man diskuterar kring banker. Problemet är ofta att banken inte låter mig själv få bestämma vilken säkerhetsnivå jag vill ha på deras tjänster. Det finns flera olika typer av säkerhetsaspekter som måste tas hänsyn till och det är självklart att det är en fråga om trygghet att mina pengar stannar på mitt konto.

Idag finns det flera sätt som bankerna hanterar säkerhet på och det är alltifrån bankdosor till skrapkort till BankID vilket alla tre känns ganska rejält tilltaget när det handlar om att egentligen förenkla min hantering av mina pengar. Det absolut värsta exemplet är när man måste koppla in en dosa till sin dator och stoppa in VISA-kortet i dosan för att på det sättet verifiera att man är den man utger sig för att vara. Det finns inga alternativ idag som är tillräckligt lockande för att jag ska byta bank men det finns ju möjlighet att ändra detta till något bättre.

Banken ska vara ett skal för att jag ska kunna hantera min ekonomi på det sätt som jag vill hantera min ekonomi på. Ifall jag vill koppla ihop min ekonomi med appar så ska jag kunna göra det. Det ska vara en infrastruktur för att jag ska kunna ha koll på min ekonomi oavsett om det gäller. Ett exempel på det är Qapital men eftersom ingen bank kan integrera detta med ett öppet API så kommer jag aldrig börja använda tjänsten. Skulle jag däremot kunna koppla på det inom det skal som banken egentligen ska vara så skulle jag gladeligen använda den här typen av tjänster regelbundet.

fsqDet gör mig däremot inte tryggare att koppla ihop denna typ av tjänster idag om banken själv inte har koll på vilka appar jag ansluter med. Om man tar exempelvis Foursquare som exempel så har de gjort detta ypperligt genom att man enkelt kan koppla in och koppla ifrån de appar man använder för stunden. Man ska enkelt kunna se vilka appar man kan koppla ihop med sitt konto och vilka appar som har tillgång till ens information. Banken ska bara vara där och stötta dessa tjänster. Det kommer inte bara att skapa fler nöjda kunder utan även att fler entreprenörer kommer kunna bygga appar för ekonomiska tjänster som i sin tur kommer ge Sverige mer jobb.

Om man återgår till säkerhetsfrågan så skulle jag själv vilja välja vilken säkerhetsnivå jag ska ha. Vill jag ha en bankdosa eller inte. Vill jag kunna sammankoppla med, i drömscenariot appen, BankID så ska jag kunna göra det. Vill jag göra som Google och ha tvåstegsverifiering via SMS så ska jag kunna det. Vill jag använda en annan säkerhetslösning som en entreprenör har gjort för den finansiella marknaden så vill jag kunna göra detta också. Välj ett smidigt sätt som gör att jag alltid kan komma in på min banktjänst oavsett var jag är utan att ha arbeta med extern hårdvara.

Ifall det här blir en verklighet kommer vi kunna bygga fantastiska system för att förenkla betalning på internet och göra så att vi har bättre kontroll på vår ekonomi. Låt oss bara få göra detta.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273