Det finns bra saker med att Google stänger ner Reader

Trots att jag inte använt Google Reader på något år eller två så blev jag ganska stum när jag såg att Google stänger ner den fantastiska RSS-läsaren. Sedan de gjorde om och gjorde den mindre social så blev den ganska snabbt ointressant för mig eftersom att kommentarerna från andra på nyheter och artiklar var det som gav extra mycket. Jag följde ett par hundra personer och deras gemensamma kuraterade artiklar, bloggposter och nyheter var det som verkligen var det man använde RSS-läsaren för. De ungefär 400 källorna jag själv prenumererade på var en bonus för att få en bra överblick över dagen. Sen skyfflade de in hela teamet i Google Plus teamet och inget har hänt sedan dess. Och nu lägger de ner den populära RSS-läsaren.

För det första så är det många som har övergivit RSS som teknik till fördel för sociala kanaler och litar på de man följer på Twitter, trendar på Reddit, vad dina vänner postar på Facebook eller vad de större mediehusen skriver. För oss informationsknarkare så är det inte lika roligt att läsa det alla andra redan har läst utan vill läsa ännu mer analyser av det om inte redan läses av alla andra. För mig handlar det bland annat om att följa Hacker News ännu närmre. Att använda mig av sociala kanalerna har aldrig varit tillräckligt intressant för att få tag på de bästa artiklarna för att flödet innefattar så mycket mer än så.

Eftersom vi hela tiden har sett Google Reader som det enda verktyget som behövs så kommer det innebära att fler och fler startups kommer att dyka upp på grund av detta och slaget om nyheterna komma bli högaktuell igen. Från att vara bitter över att Google stänger en av sina absolut bästa tjänster så är jag lite glad att det kommer komma lite mer innovation på området kring framtidens nyhetstjänst. Det är inte Google som medieföretagen ska vara rädda för längre. Det är den nya tidens nyhetstjänster som nu kommer att komma efter ett par år då vi varit utan direkt innovation på området.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273