Tanken om flexibla hem

url-1Jag har tidigare tagit upp mitt liv som rotlös och började tänka om det inte fanns en hel uppsjö som mig som aldrig riktigt har sett något som ett hem och vad man skulle kunna göra med dessa människor. Mitt i en mobil, flexibel och minimalistisk kultur där man ska kunna arbeta var som helst och leva var som helst så borde det finnas en bostadsform för detta. Jag har funnit min ro i lägenheten jag bor i just nu men det borde finnas ett sätt för de som inte kommit dit att kunna bo på nya sätt.

I dagsläget så har du din bostad vare sig det är en hyresrätt eller en bostadsrätt och såvida du inte bor på en båt eller i en husvagn så är det väldigt fast. Du utnyttjar hotell när du reser och så när som på detaljer så är ditt hem lika IKEA-möblerat som dina nära vänners, så när som på några inredningsgalningar som tagit i så de spricker med de mest udda möblerna man kan hitta.

Men vi återgår till de som har ett standardhem med möbler från IKEA, en LED-TV, någon form av ljudsystem och ett fullt utrustat kök. För dessa skulle det i vissa fall vara tufft att kunna vara ganska mobilt och boka bostäder som fungerar precis som ditt hem fast i andra städer för att bo längre i och dessutom centralt betala hyran. Så fort du lämnar en lägenhet så blir den ledig och du själv flyttar in i en annan lägenhet någon annanstans. De ser likadana ut och det enda du har gjort är att logga in i lägenheten för att få dina inställningar på TV, stereo, bredband etc. Genom detta borde hyran kunna vara flatrate så när som på eventuella slitningar på inredning när du flyttar ifrån ett av hemmen.

Självklart måste det vara internationellt gångbart direkt för att göra det mer spännande och ifall du vill hoppa mellan olika hem en gång i månaden så ska väl det kunna gå för den som vill. Självklart finns det hotell och företagshotell för det här men inte för oss som inte vill betala för hotellstandarden utan ha en fast hyressumma på samma sätt som hyresvärden har idag för ett boende. Eller för de som inte vill sitta fast i sin bostadsrätt. Jag vill ha en app där jag enkelt bokar ett nytt boende för att jag kanske inte längre vill bo i kalla Sverige halvårsvis, eller inte trivs med grannen, eller vill se något nytt under lite längre period.

Tiden går mot mobilitet, flexibilitet och minimalism så det här kanske är ett sätt att se på det. Visst är det långt ifrån alla som skulle vara intresserade men varför ska resten behöva låsa sig till ett och samma hem? Eller så är det bara jag som större delen av mitt tidigare liv varit rotlös som tänker så.

1 reaktion till “Tanken om flexibla hem”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *