Saker jag inte kan ta på men som jag betalar för

Mitt i det här med att alla vill ha Facebook gratis så börjar jag tänka på vilka tjänster jag betalar, varför jag betalar för dessa och vad det ger mig. Vissa ger ju mindre än andra när man betalar för dem. Saker man inte kan ta på men som fortfarande ger mig ett värde.

Spotify – 99 SEK per månad
Jag har sen länge slutat ladda ner musik och betalar gladeligen mina 99 kronor i månaden för att få tillgång till (nästan) all världens musik på desktop utan reklam. Dessutom att få tillgång till mobilklienten är fantastiskt. Har inte gått en enda månad sen de lanserade premium-kontot som jag inte betalat för tjänsten.

Netflix – 79 SEK per månad
Jag betalade redan förut för amerikanska Netflix men nu har jag helt gått över till svenska. TV- och filmtjänsten får mycket skit för sitt utbud här men jag tycker det räcker gott och väl. Det är inte så att jag behöver mer TV utan mest något att koppla av med då och då. Dessutom älskar jag att tack vare att vi är en del som betalar så har de kommit med sin första Netflix-exklusiva serie House of Cards som är helt makalöst bra.

LinkedIn – 161 SEK per månad
Jag får mycket förfrågningar varför jag betalar för LinkedIn och jag tycker det beror på ett par saker. För det första så visar den lilla ikonen man får som premiumanvändare på en viss typ av aktivitet. Jag använder LinkedIn mycket aktivt till skillnad från många andra och ser på statistiken (som man får tillgång till som premiumanvändare) att det påverkats sen jag blivit mer aktiv. Det är det billigaste alternativet man kan använda sig av men det ger det jag behöver. Om du är aktiv på LinkedIn, givit dig kontakter och möjligheter och dessutom gillar tjänsten – varför betalar du då inte undrar jag?

Dribbble – $20 per år
Jag betalar för ett Pro-konto på bildtjänsten Dribbble mest för att stödja tjänsten för att jag tycker att den är så bra. Där handlar det mer för ett sätt att betala för något jag kan få gratis men tycker om att göra för att stödja grundarna. Skulle jag varit grundare av en tjänst som folk ville använda som hade premiumkonton skulle jag bli glad när folk betalade för att använda dessa funktioner eller stötta tjänsten.

Dropbox – $9,99 per månad
Jag betalar även för tjänsten Dropbpx där många av mina filer ligger sparade. Att få extra utrymme var viktigt och jag växte ut från gratisversionen så det var bara att bita ihop och betala. Inte så farligt tycker jag för en så pass bra tjänst som jag använder aktivt både i arbetet och till vardags.

Webfaction – 79 SEK per månad
Mitt webbhotell där jag har en del webbplatser, min blogg, ett par andra bloggar och lite annat smått och gott. Jag gillar det och det stöder de plattformar jag vill att det ska stödja. Jag är mer en van användare av webbhotellet och har inte velat eller orkat byta till något annat.

Wired, GQ, Esquire och The Magazine – 15 SEK per månad styckvis
Jag betalar även för att läsa saker på min iPad och iPhone. The Magazine har jag skrivit om förut vilket jag fortfarande sitter uppslukad av när varje nummer inkommer. De andra magasinen använder jag mest för att kunna ladda ner när jag ska resa bort för att ha något att läsa då. Att prenumerera på Wired för 15 kronor per månad via iPaden är värt det trots man inte läser den frekvent. Samma sak med magasinen GQ och Esquire. Att köpa dem styckvis i butik, vilket jag brukade göra, kostade mer än vad dessa gör tillsammans på iPaden.

ShapeUp Club Guld – $15 per kvartal
Eftersom att jag kämpar med min viktnedgång så är det här ett bra verktyg om jag vill hålla stenkoll på intaget av kalorier. Dessutom så kan jag med guldmedlemskapet koppla ihop min Withings och RunKeeper med tjänsten vilket gör det ännu mer befogat att betala för den. Den bästa appen på marknaden för just kaloriräkning så det finns ingen anledning att inte betala för den.

Det finns säkert fler tjänster som jag betalar för men främst är det löpande att jag betalar för nya appar som kommer ut. Jag har gjort ett aktivt val att inte jailbreaka eftersom jag gärna stödjer apputvecklarna och Apple ifall jag kan stödja dem med 7 eller 15 kronor för en app. Varför skulle jag inte göra det?

Att se prestige i att använda något mycket aktivt men inte betala för tjänsten tycker jag inte är helt okej. Speciellt ifall det är en tjänst som verkligen ger dig något unikt eller skapar mer smidighet i livet.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273