Den traditionella datorn är bara en bonus. Det är mobilen som är utgångspunkten nu.

När jag säger att vi måste börja fokusera på mobilen i första ledet och att vi mer och mer kommer lämna desktop så säger många av de jag pratar med ofta ”Nej nej, jag kommer aldrig lämna min dator till fördel för en telefon”. Visst stämmer det i en del fall när det kommer till produktion än så länge men när det handlar om konsumtion så har vi redan tagit steget.

Jag ser ofta mina nära vänner som inte arbetar i den digitala branschen som de största exemplen även fast även de tvekar på om vi någonsin kommer lämna den traditionella datorn. De konsumerar mer än någonsin på mobilen och allt som går att göra på mobilen vill de kunna göra på mobilen.

Det här gör att en del branscher kommer att förändras under de närmsta åren och behöva bli fokuserade på den mobila upplevelsen. Vi ser ett bra exempel på detta i Uber där mobilen är det primära verktyget både för deras kunder och deras anlitade förare. På samma sätt skulle man enkelt kunna sköta en budfirma idag exempelvis, eller ett pizzabud, eller flygbolag, eller egentligen det mesta inom logistik och transport. Det behöver dessutom inte bara vara logistik utan fungerar på alla tjänsteföretag där kunden är i fokus. När man ändå är inne på flygbolag så bör alla kolla in BlackJet vilket är samma grundare och investerare som Uber som nu kommer börja med chartrade jetplan.

Det finns väldigt få exempel på när företag med riktiga tjänster börjar med den mobila upplevelsen och bygga affären utifrån det. Däremot så ser man en trend i att företag börjar i teknikdelen och formar erbjudandet efter kundens bekvämlighet och service. Många vill dit men väldigt få lyckas.

Fortfarande är webbplatsen en otroligt viktig del för kunden men ifall man börjar tänka om nu så har man fortfarande en chans att vara med på tåget när apparna och den mobila upplevelsen står helt i fokus och sopar banan med allt annat. När man väl börjat tänka om så måste man redan från början ta hänsyn till att få sin användarbas att växa och upprätthålla denna. Att synas bland den miljon appar som nu finns i App Store är inte det lättaste men visst finns det knep för detta också. Gör man ett bra grundarbete så har man en stor chans att kunna lyckas bra även fast konkurrensen är hård om man har en tillräckligt bra tjänst.

Den traditionella datorn är bara en bonus. Det är mobilen som är utgångspunkten nu.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273