Varför har jag inte lärt mig programmera tidigare?

Jag har givit mig tusan på att göra massa saker under den här perioden av hundra dagar. Det är inte bara att blogga en gång om dagen under #blogg100 utan jag ska även försöka träna hemma en stund varje dag för att försöka nå mitt mål att gå ner minst 10 kg till innan 1 maj. Jag ska också lära mig koda någonting varje dag som min egen del av #kod100, jag ska även spara ut skägget i hundra dagar som vi gör under parollen #skägg100. Att skriva, koda, träna och låta skägget växa får räcka för att jag ska hinna med att göra allt annat jag gör också.

Den första dagen gick ganska bra och jag klarade av ett helt block som var bra att ha gjort med grundläggande kunskaperna i Ruby med hjälp av Code Academy. Andra och tredje dagen var desto svårare och det är någonstans här jag brukar förstå vad som händer och vad det gör teoretiskt men inte kunna skriva det och någonstans där i mitten skrika högt något i stil med ”nej, fy fan, nu lägger jag ner den här skiten!”. Den här gången så gick jag i alla fall igenom hela delen med while-loopar, for-loopar och arrayer och försöker gräva fram det jag lärt mig av att hacka WordPress-teman en gång i tiden.

Imorgon och kanske i övermorgon också ska jag fortsätta med den fjärde delen i kursen vilket är lite mer avancerade arrays och grundläggande hashar. Det är lite som att gå på en stig man en gång i tiden velat lära sig men aldrig vågade eller orkade gå klart. Självkänslan blir ju inte världens bästa när det verkligen inte går in det man lär sig men det börjar sätta sig lite mer för varje kurs jag tar.

Förut har jag försökt förstå varför jag har så extremt kort attention span till just den här typen av programmering och varför jag inte kan lära mig det när andra kan göra det lättare och det enda jag kan komma på är att jag aldrig kunnat vara konsekvent i det jag gjort. En av orsakerna kan vara att jag flyttat extremt mycket som ung och gått på otaligt många skolor. Jag lärde mig att känna människor snabbt och lätt men att följa med i skolan blev desto svårare och när man hoppar runt mycket så blir det svårare att ta in kunskapen från nya lärare och utbildningsplaner (som verkade variera ganska kraftigt mellan olika skolor). Framförallt blev matematiken lidande eftersom ingen skola hade samma system som en annan skola och det var svårt att följa med när man hoppade mycket, speciellt i de yngre åren med låg- och mellanstadie.

Jag tror jag har kommit mer till ro nu än förut i och med lägenheten som jag trivs i och faktiskt vill bo kvar i, en fantastisk sambo och jag har till och med ro att laga egen mat som jag nu mera också ser som ett intresse. Därför vore det ju på sin plats att ha ro nog att också kunna lära sig Ruby. Det är svårare än att låta skägget växa i 100 dagar, men jag måste ge det ett ärligt försök i alla fall.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273