Gigekonomin, deltidsentreprenörer och de nya inkomsterna

Världen idag ser inte alls ut som det gjorde för 10 år sedan. På den tiden hade inte Mark Zuckerberg börjat bygga Facebook, Twittergrundarna hade inte ens startat sitt podcastföretag Odeo som de drev före mikrobloggen och en av deras grundare hade precis sålt av Blogger till Google. Inte ens Youtube fanns så man var fortfarande tvungen att skicka stora videofiler med ett par sekunders klipp och dessutom hade LinkedIn precis nyss lanserats. Det var fortfarande ett industrisamhälle och storföretagen jobbade i linjer och allt var frid och fröjd.

Vi är mitt under skiftet just nu där man läser varje dag att ett storföretag efter det andra skär ner. Människor blir arbetslösa, människor hoppar av och startar mindre företag och hjälper varandra. Om man bara ser på journalister så har de extremt svårt att få tag på arbete för det som tidigare har gått i linjen att producera innehåll varje dag. De som inte hoppade på det digitala tåget har svårt att ta igen skiftet idag.

Jag läste en artikel om att vi idag ser på arbete på ett annat sätt än vad vi har gjort sedan tidigare och i artikeln tog de upp exemplet med en amerikansk fotograf på en dagstidning som fick känna på hur nedskärningen i medieindustrin påverkade honom. Han blev helt plötsligt arbetslös och började se hur han kunde dra in pengar till hushållet när jobben inte fanns där. I Sverige har vi ett helt okej socialt skydd för arbetslöshet men det finns ändå mer man kan göra om man hamnar i situationen.

Fotografen hade börjat hyra ut sitt hus 12 dagar per månad via AirBnB och fick i genomsnitt in runt 100 dollar per natt för det. Vid sidan av det så använde han sin egna bil och körde taxi via tjänsten Lyft vilket han drog in ytterligare ungefär 100 dollar per natt. Han var en erfaren fotograf så han fick då och då ett föreläsningsgig där han föreläste om fotografi för studenter. Han hade även börjat snegla på tjänster som TaskRabbit för att göra diverse olika saker som att sätta ihop IKEA-möbler eller plocka äpplen åt människor.

Det blir inte direkt några stora pengar per arbete men det blir så man går runt och får något att göra. I USA finns det desto fler tjänster för denna typen av arbete för deltidsentreprenörer med alltifrån att hyra ut sin cykel till att öppna ett eget hunddagis till att hyra ut sin garageuppfart till att hyra ut precis vad som helst. Den svenska marknaden ser lite mörkare ut på dessa plan men det finns ett par försök såsom exempelvis Hinner Inte, Hinner Du? som är en svensk variant av TaskRabbit.

Det finns idag tjänster och verktyg som stödjer detta här arbetssättet och det är kanske något en del borde kika på för att kunna gå runt och vänta in det där jobbet i linjen på det där storföretaget. Jag har tidigare skrivit om trender som man börjar se inför 2013 och det finns indikationer på att denna typ av deltidsentreprenörer börjar segla upp när storföretagen skär ner. Dessutom så ser vi att vi vill bli mer flexibla och bekväma och låta oss ta tid till vår familj och våra intressen och lägga ut det som går på andra som vill och i vissa fall måste göra det.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273