Dags att testa Method Kit

Efter ett par månaders trånande så mötte jag upp Ola idag och köpte Methodkit for Projects och Method kit for Personal development. Det är två kortlekar för att kunna projekt och den andra kortleken är främst till för personlig utveckling. Utöver kortleken för projekt så tycker jag om att hitta bra verktyg för kommunikation till att kunna visualisera processer, mål och avgränsningar i projekt. Det är lite som en sport att hitta rätt verktyg för rätt projekt och jag börjar äntligen hitta de verktyg jag behöver för varje projekt.

Jag är i uppstartsprocess till ett flertal projekt just nu där jag kommer använda den här metoden i möten för att visualisera vart vi står och vilka vägar vi kommer att ta. Korten tar upp alltifrån mätbara mål, fokusfrågor, kompetenser, verktyg, prioriteringar till de mer konkreta tid, resurser och kvalitet. Under uppstartsfasen kommer jag välja ut de kort som passar respektive kunds behov och genom korten få en tydligare bild av processen.

bild (2)

Fysiska verktyg är alltid de bästa verktygen. Det är inte bara metodkitet jag kommer använda utan även självklart post-it-lappar, whiteboards och anteckningsboken. Tanken med de fysiska verktygen är att det är något man alltid kan ha en relation till och om man jämför det med digitala verktyg, som blir bättre och bättre för varje dag, så känns det mer på riktigt att använda verktyg man fysiskt kan ta på. De fantastiska illustrationerna på korten gör dessutom att det blir ett lekfullt verktyg som flera kan relatera till.

Som det står i instruktionerna för kortleken som fokuserar på projektmetodik så kan man använda korten hur som helst men det finns ett par vägar man kan använda där det fungerar bra.

  1. Man kan använda sig av kluster för att exempelvis definiera hög och låg prioritet, vad som är känt och inte i projektet, vad som är överenskommet och inte i projektet eller fördelar och nackdelar med vissa delar av projektet.
  2. Ta korten och samla post-it-lappar runt varje kort för att få en överskådlig vy över de olika delarna i projektet. Detta fungerar bra i grupper.
  3. Ta ut aktuella kort till en session och sedan dra ett kort från högen och diskutera dessa ett och ett.
  4. Man kan även samla korten i prioriteringsordning eller efter en tidslinje så man enkelt får en bra översikt över projektet.

Men som Ola själv skriver i beskrivningen så bör man kanske inte fastna i tankesätten för just dessa metoder utan kanske använda sig av den metoden som passar bäst för en själv. Kortleken går att göra med så mycket mer än så och man bör utnyttja så stor potential som möjligt för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Jag ser redan nu fram emot att få testa kortleken skarpt i workshops och kommer förhoppningsvis få chansen att kunna göra det redan i nästa vecka.

Nu ska jag bara hitta en bra anledning att prova på den andra kortleken också som handlar om personlig utveckling. Jag tycker jag utvecklas för varje dag som går just nu så jag väntar lite med den tills den dagen jag känner att jag behöver utvecklas lite till. Nu ser jag fram emot ännu fler kortlekar för olika processer både i arbetslivet och i det personliga livet.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273