Sveriges första twittertjänst är nu open source

En fredag i början av 2009 så låg jag sjuk hemma. En sådan där katastrofsartad förkylning som man bara kan ha i januari men som vanligt när jag är sjuk så har jag datorn på magen. Det är i de stunderna jag som mest inser att jag inte ser någon skillnad på jobb och fritid. Mer om det en annan gång.

Just i den här tiden pratade jag och min vän Pelle Wessman väldigt mycket om Twitters utveckling. På den tiden var det svårt att se vilka svenskar som var aktiva på Twitter och det fanns knappt några tjänster som använde deras API. Under den här perioden hade de flesta flytt den finska tjänsten Jaiku som nyligen köpts upp av Google och valet stod mellan amerikanska Twitter, där man på den tiden kände sig tvingad att skriva på engelska, och Jonas Lejons väl utvecklade tjänst Bloggy. Det var en splittrad publik och det var svårt att hitta andra. Den fredagen jag blev sjuk så uppmanade Billy McCormack dessutom att man skulle använda sig av hashtags på sina tweets som var #svpt som står för Svenskar på Twitter.

Jag och Pelle tänkte någon timma på detta och kom fram till att det vore bra att kunna aggregera den här informationen och låta fler få se vilka som skriver med hashtaggen. Efter ett par timmars hackande och köp av en domän så utvecklade vi SVPT.nu som blev en tjänst för att i realtid se vilka som skriver med hashtaggen #SVPT.  Efter ett par timmar så fanns vi omskrivna i ett helt gäng bloggar och även på Feber och i Metro som tog upp tjänsten. Det var något helt nytt för tiden.

Några månader senare hade vi även blivit en officiell plattform för ett Aftonbladet-evenemang, ett evenemang på Almedalen och för Guldägget som alla behövde ett bra sätt att projicera tweets. Det var det första jag själv utvecklade för att bli responsivt för både mobiler och för större skärmar såsom iPhones och projektorer och det fungerade. Tweets kom ut i realtid och var ett perfekt sätt att visa vad som skrivs om och på evenemang.

Nu, ett par år senare, så är det inte så ballt egentligen. Det är ett bra sätt och nära på standard att visa ut tweets på det här sättet när det sker ett evenemang eller en konferens men på den tiden fanns det inte så många sätt att göra det på. Så nu har vi äntligen beslutat oss att släppa källkoden fri på Github. Hoppas ni har någon nytta av den och att ni får lika stor glädje för den som vi har haft. Det kanske inte är det allra senaste men det var bra för sin tid och det enda vi hade sett på den tiden som kunde göra detta. Och självklart kan jag stolt säga att det är Sveriges första twittertjänst.

4 reaktioner till “Sveriges första twittertjänst är nu open source”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *