MTG släpper en tjänst som fokuserar på second screen

Like.tv startsidaSecond screen har varit ett populärt uttryck sedan ett par år tillbaka och nu kommer den första svenska riktiga appen som enbart fokuserar på detta ändamål. Jag har skrivit en hel uppsjö artiklar om second screen förut och tycker att det är ett fantastiskt spännande område att utforska, bland annat om hur På Spåret har börjat med denna typ av tjänst för att låta tävlande spela i soffan samtidigt som programmet går på TV. Den här gången var det den nya tjänsten Like.tv som bjöd in till en förhandsvisning av sin nya tjänst som ska ta second screening till en ny nivå enligt dem själva. Det är en tjänst från MTG men kommer stödja de flesta svenska kanaler och begränsas inte av MTGs egna kanaler.

Under presentationen kommer ett par intressanta siffror fram. Exempelvis att 880 000 hushåll i Sverige har tillgång till en tablet och att 193 000 tweets det senaste kvartalet har handlat om TV-innehåll. Det som är mest twittrat om är exempelvis X-factor, Efterlyst och Svenska Hollywoodfruar. De nämnde även att folk mellan 20-29 år växlade medium 27 gånger under en timma vilket betyder att de alternerar TV med sin iPhone, till iPaden via datorn och tillbaka till TVn igen.

Premier Legaue är ett bra exempel då det är lätt att följa det idag på Twitter för att varje match har en officiell hashtagg. Man plockar även in data från exempelvis Wikipedia och Viasat Fotboll för att kunna ta in information av spelare och statistik. Man kan få fram exempelvis målskyttar, gula kort och hur många offsides ett lag har gjort. För att tjäna pengar så kopplar de ihop matcherna direkt till speloddsen och kommer kunna ta en kickback för de som spelar på matcherna. Något som kanske inte går hem hos alla.

Vad gällande film så plockar de information från exempelvis IMDb och Rotten tomatoes för att få fram metadata och recensioner kring filmerna. De tittar i dagsläget på fler typer av TV-program för att kunna integrera applikationen med. Exempel som tas upp är Melodifestivalen eller Solsidan för att se hur man kan utveckla second screening. Det finns exempelvis realtidsstyrda omröstningar och kommentarer kring ett program som de vill fortsätta utveckla tjänsten kring.

Första versionen som kommer ut inom ett par veckors tid kommer exklusivt att finnas på iPad men tidigt nästa året kommer det komma en version för webben och för mobiltelefoner. Målet för Like.tv är att berika och komplettera tablå-TV. Ett exempel de nämnde under presentationen var att de tog ett program och gjorde ett alternativt ljudspår. Det exemplet de tog upp var Let’s Dance i Storbritannien som hade två komiker som kommenterade programmet istället för att lyssna på den officiella versionen. Ett fantastiskt roligt alternativ till att se TV som vanligt.

Det är en del som inte fungerar i appen idag och det märks att det är en tidig beta fortfarande men överlag ser det ganska bra ut men inte är helt funktionellt. Till en början kommer det enbart vara aktivt för tablå-TV som går live på TV och tar även upp problematiken kring att spoilers kommer fram när det gäller program som man ser i efterhand.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273