Hur blir framtiden om Facebooks annonser flyttar ut från Facebook?

Det går en hel uppsjö rykten just nu men ett av de mest tänkvärda enligt mig är vad som händer om Facebooks annonser flyttar ut från Facebooks och börjar synas överallt och vad de nya annonsprodukterna Facebook lanserar spårar våra köpvanor. Hur kommer de påverka internet på fem års sikt om Google tappar mycket av sina intäkter? Hur kommer det påverka medier som försöker sälja annonsplats efter annonsplats och hur påverkar det Google som har en stor del av den kakan själv idag.

Hur påverkar det dig som annonsör när du både kan nå människor med exakt målgrupp och dessutom kunna nå dem när de söker på precis ditt företag eller läser om ditt företag på en blogg. Ifall det kan öka din fanbase på Facebook så är det aldrig fel för att just du ska kunna nå ut med ditt budskap ytterligare lite till.

Redan i mitten av 2007 så köpte Microsoft in sig 1,6% i Facebook för den nätta summan 240 miljoner dollar. Det betyder att redan då hade Facebook en värdering på 15 miljarder dollar. Men Microsoft som partner så har det betytt att Bing är inkluderat i sökfältet på Facebook samt i kartfunktionaliteten bland annat. Om detta i utbyte kan betyda att Facebooks annonser slås ihop med Bings annonssystem så kan de två företagen tillsammans ta en stor del av annonskakan som finns på internet idag. Om nu ens Facebook behöver Microsoft för det – det kan lika väl vara mer betydelsefullt för Microsoft att få med Facebook på tåget.

Framtiden för Facebooks annonser är ljus och om man läser om deras nya annonsprodukt så är den här funktionen ganska tuff. Den går till på följande sätt.

  1. Marknadsföraren för en produkt lägger upp sin produkt så som man gör i annonsnätverk med en rubrik, en bild och någon säljande text
  2. Konsumenterna går till sidor där annonsen visas eller en page för produkten eller varumärket
  3. Några som ser annonsen går och köper den i en butik efter det att de har sett annonsen
  4. När marknadsförarens produkt är såld så noterar säljaren köparens e-postadress, hemadress och telefonnummer. Denna information finns redan i lojalitetsprogram och liknande.
  5. Facebook har dessa uppgifter för ungefär en miljard människor i världen kan då matcha detta och se i sin historik om köpet skedde efter någon har sett annonsen på Facebook eller hos en partner. Datan hanteras anonymt och krypterat för att skydda användarens kontaktinformation och köphistorik.
  6. Facebook levererar en anonymiserad rapport till marknadsföraren som får underlag på hur deras kampanjer har gått, vilket idag är väldigt svårt att få en koppling kring. Nu kan man plötsligt mäta ROI på ett helt nytt sätt för marknadsförare.

Det är inte bara det att annonserna kan hitta ut från Facebook utan även det att man får bättre verktyg som digital marknadsförare att kunna rapportera sin ROI uppåt i organisationen. Ifall det däremot blir så att Facebooks annonser hittar ut från Facebook så kommer vi få se en stor konkurrens mellan Facebook och Google de närmsta åren och efter det så kommer vi att få se fler medieföretag få än mindre annonsintäkter om de inte väljer att använda sig av dessa typer av annonser. För vem vill annonsera i tidningen när Facebooks annonser plötsligt når alla och är betydligt lättare att få konkreta siffror tillbaka hur din försäljning verkligen har gått?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273