Googles trendrapport 2012 säger en hel del

Det är alltid roligt när Google släpper sin trendrapport i slutet på varje år. Det finns en del saker som kommer upp som man inte alls förstår och sen en del sökningar som verkligen säger en hel del. Jag blir exempelvis chockad när jag aldrig tidigare har hört talas om Sveriges mest googlade människa Hanna Widerstedt. Tycker att jag hade ett ganska bra hum på människor men tydligen inte. En sak man ser är att människor mer och mer lämnar adressfältet och googlar dit de vill istället. Detta är egentligen inget nytt men det säger en del om beteendet man måste ha i åtanke när man utvecklar en webbplats så att namnet överensstämmer och placeras högt i resultatet.

De 10 främsta sökningarna övergripande i år är

 1. Facebook
 2. Aftonbladet
 3. YouTube
 4. Blocket
 5. Hotmail
 6. Google
 7. Eniro
 8. Hitta.se
 9. Expressen
 10. Swedbank

Det roligaste med den listan är att Google är det sjätte mest googlade i år i Sverige. Man kan tro mycket om människor men de verkar inte riktigt förstå att det är sökmotorn de använder för att komma till sökmotorn.

Andra roliga sökfraser är de som börjar med ”Hur..” och ” Vad är..” där det finns en del riktigt smaskigt i rapporten.

Frågor som börjar med ”Hur..”

 1. Hur mycket skatt
 2. Hur många heter
 3. Hur känns förvärkar
 4. Hur man hånglar
 5. Hur mycket tjänar
 6. Hur känns sammandragningar
 7. Hur känns värkar
 8. Hur smittar HIV
 9. Hur stavas
 10. Hur gör man

Det är väldigt många som är nyfikna på sin graviditetet och det är egentligen inget konstigt sen är det en och annan som undrar hur man hånglar men främst så vill man veta hur mycket skatt man betalar. Jag är lite nyfiken på om den fantastiska TV-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” gjorde så att nummer 8, ”Hur smittar HIV”, har kommit in på listan. En TV-serie som alla bör se enligt mig.

Frågor som börjar med ”Vad är..”

 1. Vad är klockan
 2. Vad är kärlek
 3. Vad är Instagram
 4. Vad är etik
 5. Vad är hälsa
 6. Vad är demokrati
 7. Vad är Illuminati
 8. Vad är kolhydrater
 9.  Vad är clearingnummer
 10. Vad är DNA

Även här finns det en del intressant. Google har svaret på allt och intresset för tjänsten Instagram är helt galet stort. Bildtjänsten kommer in på flera andra listor i rapporten vilket visar att det finns ett stort intresse för den. Jag skulle lugnt tro att det finns fler Instagram-användare än vad det finns Twitter-användare i Sverige. Det finns inga riktigt bra siffror på det men det vore roligt att få se om det stämmer. Det är också skönt att få reda på att jag inte är den enda i Sverige som inte förstår mig på bankernas terminologi och att det är fler som undrar vad alla kluriga ord betyder. Clearingnummer är ett sådant ord som borde få döpas om till något som alla förstår.

Det är en ganska rolig rapport som Google Sverige tagit fram så jag rekommenderar att du läser den för att förstå lite mer om hur svenskarna använder sig av sökmotorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *