En trendrapport som säger det mesta om nuläget och framtiden

Venture Capital-bolaget Kleiner Perkins Caufield & Byers har en superstar i sitt stall som heter Mary Meeker som då och då kommer ut med en rapport med trender som är helt fantastisk att läsa. En människa med mer koll på den globala utvecklingen och trender i det digitala landskapet får man verkligen leta efter. Nu i dagarna har hon släppt en trendrapport om året som gått och vad det visar framåt.

Statistik
Hon presenterar i rapporten att Kinas internetpenetration har växt något enormt de senaste åren och idag finns det 538 000 000 internetanvändare i Kina gentemot 244 000 000 i USA. Vad gällande smartphoneägare så har Kina nu 270 000 000 människor som äger en smartphone och USA kommer på en andraplats med 172 000 000 människor som äger en smartphone. Sverige kommer först på en 26e plats på listan där det visar att 8 000 000 svenskar idag äger en smartphone. Totalt i världen så hr 1 142 000 000 människor en smartphone idag vilket är en väldigt hög siffra. Det finns däremot fortfarande ca 5 000 000 000 människor idag som inte har tillgång till en smartphone men den siffran kommer nog förändras drastiskt till nästa år.

Vad gällande tablets så har man sett en rejäl ökning av iPads i hushållen och det även det som ungdomar mellan 6-12 år önskar sig mest. Mer än både iPhones, iPods och Nintendos produkter exempelvis. Först på 11e plats kommer intresset för en Playstation 3. Hela 29% av vuxna i USA har tillgång till en tablet eller eboksläsare såsom exempelvis en Kindle enligt de senaste siffrorna.

Indiens mobiltrafikOm man ser på mobil trafik så var det 1% av den totala trafiken från mobila enheter i december 2009 och ökade till 4% samma period 2010. I november 2012 så var statistiken uppe i hela 13% av den totala trafiken från en mobil enhet. På rapporter vi har sett sedan tidigare så har den mobila trafiken gått om desktoptrafiken i Indien vilket också är extremt intressant vilket visas på bilden ovan.

Omsättningen för mobila appar har ökat årligen med 129% i genomsnitt och var 2008 på 700 miljoner dollar medan den nu är uppe i 19 miljarder dollar på senaste året. Av dessa så kommer ca 6,5 miljarder dollar från annonsering och resterande från intäkter av appar.

Fler trender
Hon nämner också att våra beteenden börjar förändras mer och mer och att vi på senare år gått mer dekstops och laptops till tablet och smartphones. Vi har alltså samtidigt gått från tangentbord och mus till touchskärmar, röststyrning och fingerstyrningar. Redan 2010 gick försäljningen av mobiler och tablets om desktopdatorer och laptops och har nu en mångdubblad försäljning. Det är här man tydligt ser att post-PC eran som Steve Jobs talade om är så otroligt tydlig och snart en verklighet. 2013 räknar man med att antalet smartphones och tablets kommer att gå om de traditionella datorerna i antal. År 2015 så estimerar man att det finns nära på dubbelt så många smartphones och tablets på marknaden än vad det finns installerade traditionella datorer i världen.

I rapporten nämner hon att 2002 så gick mobilabonnemang om det traditionella telefonabonnemanget för människor och att det peakade 2006 med 1 300 000 000 abonnenter globalt och redan 2008 hade vi globalt passerat över 4,5 miljarder mobilabonnemang. Hon berättar att år 2008 så gick antalet smartphones om traditionella kompaktkameror och har sedan dess sjunkit markant. En sak som bör tilläggas där är att i januari 2012 så gick Kodak i konkurs samtidigt som Instagram såldes till Facebook till ett värde av 1 miljard dollar (som senare sjönk i värde när försäljningen väl gick igenom till ca 700 miljoner dollar – vilket inte heller är en liten summa pengar).

Vad gällande navigering så hade man tidigare kartor och man fick trafikinformation med hjälp av radio och TV. Idag har vi verktyg som appen Waze där vi crowdsourcar trafikdata och har kartor överallt i vår telefon. En app jag verkligen kan rekommendera också eftersom man får poäng genom att köra bil när man fångar frukter och figurer som dyker upp på kartans vägar och dessutom har tillgång till all information man behöver för stunden. Antalet registrerade användare på Waze gick om antalet sålda portabla navigationsenheter (i folkmun kallat GPS) i Q1 2012.

Bild på LockitronFörut hade vi gamla nyheter i tryckt format medan vi nu har tillgång till realtidsinformation via exempelvis Twitter. Vi hade uppslagsböcker som kom årligen uppdaterade och nu får vi allt serverat, crowdsourcat och i realtid med hjälp av Wikipedia. Encyclopedia Britannica meddelade i år att de lägger ner sin verksamhet för tryckta publikationer. Vi hade förut papper och penna och idag synkar vi allt via vår Evernote-konton eller liknande tjänster. Vi hade förut utskrivna versioner av alla dokument och idag har vi ett konto på Dropbox eller liknande tjänster för att hantera våra dokument. Vi hade rörelser som ville göra något bra och samlade in pengar, vi har verktyg som Kickstarter för detta idag. det var fler rekryteringsevenemang förut, idag finns LinkedIn. Vi hade hemliga R&D-avdelningar förut (vilket i och för sig många fortfarande har) men kompletterar dessa med exempelvis hackdays idag och kan ta fram snabba prototyper och bjuda in större grupper till utveckling. Hon nämner också exemplet Lockitron som jag helt har missat där man ersätter sina hemnycklar med en app så att man låser hemmet med sin smartphone. Vi har gått från temperaturmätare till Nest som lär sig vilken temperatur vi tycker om och går att styra via wi-fi. Vi ser en ökning av onlineutbildningar i form av exempelvis CodeAcademy och att klassrummet kommer se annorlunda ut. Det ökar också antalet tablets i skolan i lärandesyfte. Vi har gått från lärande genom att lyssna till ett lärande genom att aktivt göra saker. Vi ser också en ökning av second screen tjänster såsom exempelvis Like.tv som jag tog upp igår där man engagerar TV-tittarna med hjälp av enheter som inte är själva TV.

Den nya livsstilen
Meeker tar även upp att vår livsstil håller på att förändras till att vi går från mycket prylar och saker till en mer minimalistisk livsstil och frigör fysiskt utrymme. Vi tar hjälp med att få maten hemlevererad, hemmet städat och kläderna tvättade för att kunna spendera mer tid tillsammans med vår familj och våra barn och frigör därmed tid. Vi frigör därmed också flödet av pengar. Vi går från att äga skivor och böcker i mängder till att lyssna på streamingtjänster som Spotify och läsa e-böcker. Vi ägde fysiska filmer förut som numera (i de flesta fall) går att få tag på via en streamingtjänst såsom Youtube eller Netflix. Vi använde oss av hotell tidigare och hyr nu istället in hos hos människor via exempelvis AirBnB vilket gör att resandet blir lättare. Vi har gått ifrån det att alla äger en bil till att man delar på bilar, ett exempel på detta är svenska bilpoolen SunFleet. Vi spenderade tid till att klippa gräset och få saker hemkört från IKEA med hjälp av tjänster såsom HinnerDu eller amerikanska TaskRabbit för att frigöra mer tid. Man ser också att vi blir mer och mer kontantlösa och biljettlösa och fler företag och även privatpersoner kan nu sköta mycket med hjälp av smartphones och kortläsare såsom exempelvis iZettle, Passbook för iOS eller WyWallet. Man ser även trender på att fler blir egenföretagare och kör WaaS (Workforce as a Service) och går ifrån det traditionella tankesättet med heltidsanställda. Hon avslutar med att det blir lättare för konsumenter att få vad de vill ha när de vill ha det och för händiga och flexibla människor att tjäna pengar.

Det är mycket som händer och det är alltid skoj att följa Mary Meekers trendspaningar. Det finns en del matnyttigt i det hon säger varje gång. Det här var bara en liten sammanfattning av det och lite egna reflektioner kring det. Just den nya livsstilen är något som kommer mer och mer. Vi blir mer mobila och mer bekväma.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273