Att äga hemskärmen på din iPhone


Idag släppte Google en app till iPhone för att kunna publicera videoklipp snabbt via din telefon. De har döpt den till YouTube Capture men jag har inte sett den ännu på svenska AppStore men den kommer troligtvis ganska snart. Jag tycker det är väldigt intressant eftersom de nu släpper ganska många appar för iPhone. Det är inte bara en för att fånga videoklipp snabbt med ett klick utan även för att kunna ta ytterligare en plats på din hemskärm.

Facebook verkar ha agerat enligt den strategin sen ett bra tag då de bryter ut flera appar från deras plattform. Det är inte bara den vanliga Facebook-appen som har plats på min hemskärm utan även Facebook Messages och Facebook Pages för att hantera kommunikation och Facebooksidor snabbare och lättare med bara ett klick. Ifall jag även skulle haft deras Facebook-kamera så skulle de ägt 20% av de appar jag har direkt åtkomst till när jag slår av låset på min iPhone. Om man räknar in Instagram som en Facebook-app så är det ännu mer.

På samma sätt håller Google nu på att ta en position och motar bort andra typer av appar för att deras ska få plats. Det tog inte många minuter innan Google Maps ersatte Apples Kartor som hamnade i min mapp som heter Apple-appar som inte går att ta bort. Även apparna för Google Drive och Gmail har bra platser på min iPhone och med deras totala portfölj av appar så börjar min iPhone snart likna en Android-telefon snarare än en iPhone med iOS.

Det är en spännande strategi att ta mer och mer plats på ställena där man får lättare åtkomst till de appar man vill använda. Om ett nytt operativsystem för mobiler skulle komma idag tror jag att utbytbarheten skulle stå i fokus fast med samma smoothness som iOS har. Android är på väg att gå dit men de har en bit kvar att bli lika finkänslig som en iPhone och dessutom behövs det en bra spärr i att bara släppa igenom kvalitativa appar. Kanske då också bara släppa igenom utvecklare som visat framfötterna på AppStore så att de visar vad de går för. Det arbetas med en del konkurrenter till iOS och Android i form av finska Jolla och Mozillas Firefox OS men jag tror det behövs en helt ny uppstickare som har en chans mot dessa som visar hur ett riktigt ekosystem ska fungera för mobilen.

Hur tror du att framtiden för mobila operativsystem ser ut och vem kommer äga din hemskärm?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273