Akais klassiska MPC släppt till iPad

För ett par år sedan älskade jag att pilla ihop musik med hjälp av samplingar från annan musik. Det kan vara att kombinera en trumloop med en slinga från en soul-låt från tidiga 70-talet och lägga en egen basgång som passar bra. Det är tydligen så man gjorde hiphop och efter ett par års tragglande så blev det ganska bra. Jag satt natt efter natt och knåpade ihop mindre musikstycken enbart med hjälp av mjukvara men ju äldre jag blev och mer jag fick att göra så fick det ligga på hyllan.

Sedan ett par år så har jag tagit upp intresset i mindre format på iPaden och mycket har hänt sen jag var aktiv för ett par år sen. Fantastiska SoundCloud har släppts och omstöpts som en plattform för att dela med sig av sin musik och tagit den position som MySpace en gång hade för detta. En hel uppsjö applikationer har släppts för att kunna utveckla musik på iPaden där man enkelt känner att man skapar musik genom att röra en skärm. Det är inte som rattar och spakar på en fysisk synth men det fungerar hyfsat för att få något att låta helt okej.

Häromdagen släpptes däremot iMPC som gör om den klassiska samplern MPC i iPad-form för en femtiolapp. Du kan enkelt använda dig av de samplingar som finns inbyggt oavsett om du vill skapa lite hiphop eller dubstep eller bara få till en schysst loop. Att man dessutom kan dra in MP3-filer från iTunes och sampla direkt från musiken är en riktigt bra integration. Nu finns det alltså äntligen ett sätt att sätta ihop de här spåren man velat sätta ihop ett tag och dessutom på ett bra sätt. Det var längesen jag blev helt till mig av en musik-app och av de 50-tal apparna jag har testat så är det här helt klart bland de bättre hittills. Det enda man kan få sakna är ett sätt att sampla direkt från Spotify istället för iTunes men det kommer jag nog aldrig att få tillgång till. Men hoppas kan man ju alltid.

En annan musikapp som också är tuff är Samplr som också släpptes häromdagen för att kunna ändra i sina samplingar och ett perfekt verktyg om man vill köra iPaden live. Nu saknas bara ett sätt att kombinera olika musikappar så man enkelt kan få loopar från en app, trummorna från en annan och basslingan från en tredje. Men man kan som sagt inte få allt. Det börjar hända något med musikskapande och med de apparna som kommer nu så ser man att framtiden är ljus för att just skapa musik med iPaden.

3 reaktioner till “Akais klassiska MPC släppt till iPad”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *