500px har ett lysande exempel där juridisk text blir lättläst

Bild på 500px Terms of UseIbland stöter man på användarregler för tjänster som måste godkännas och juridiska texter om hur din data hanteras. Detta stöter man på väldigt ofta, speciellt på amerikanska tjänster och allt som oftast så blir det ramaskri om en tjänst gör ett snedsteg. Det absolut bästa exemplet jag har sett för att skriva en lättförståelig juridisk text är bildtjänsten 500px Terms of Service och deras Privacy-sida.

De har överst skrivit om vad dokumentet handlar om så att man vet det och sen har de till vänster i spalten den korrekta juridiska texten som man måste ha på rätt sätt och sen till höger finns det snabbversionen där man genom ett par ord får reda på vad som egentligen sägs. Det är ju självklart viktigt att få med den korrekta juridiska texten men det är inte många jag känner som orkar läsa igenom de juridiska avtalen som man snabbt godkänner. 500px juridiska sidor har till vänster det finstila och med lite mindre text och spalten till höger vad det egentligen betyder med ungefär lika många ord som en tweet.

Det här är något som många startups kämpar med att få till. Att producera och upprätthålla en bra juridisk text och att samtidigt kunna få användarna att förstå vad de menar utan att användarna känner sig lurade. Det är en sådan sak Facebook skulle kunna behöva i dagarna när de försöker få fram en röstning kring sina användaravtal som Ajour bland annat har skrivit om. De har det inte helt lätt när de ska samköra lagringen mellan de tre företagen Facebook Inc., Facebook Ireland och Instagram.

Apple är också en aktör med extremt långa användarvillkor som jag inte kan tänka mig att många har läst när de uppdaterade iOS på sin iPhone på senare tid. Det kanske finns någon enstaka men inte allt för många. Jag tycker att 500px har lyckats bra med sina Terms of Service- och Privacy-sidor och något fler borde ta efter. För vi har varken tid, lust eller ork att läsa igenom hundratals sidor med avtal men vill gärna ha dem på pränt i alla fall. Även försäkringsbolag, banker och telecombolag borde ta efter det här exemplet. Men det förstås, det blir ju svårare att lura folk då.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273