Vägd och peppad igen

Jag blev för en stund sedan påmind på Twitter angående en uppdatering kring bloggposten Väga, mäta och peppa. Det började ju med att jag gick starkt ut med att försöka tappa de här dryga 20 kilona och det har faktiskt gått ganska bra. Däremot slutade jag använda verktygen Fitbit för att den gick sönder efter bara någon vecka och jag brukar vara väldigt försiktig med mina grejer men tyvärr höll det inte för att sitta fast i byxorna knappt. Jag slutade efter ett par veckor också att använda ShapeUp Club trots att det är det fortfarande är det absolut bästa sättet att spåra matintaget och efter ett fåtal veckor så rensade jag upp på startskärmen på iPhonen och då fick den inte plats (trots en extra rad med iPhone 5). Dessutom blev det mörkt, kallt och regnigt så jag automatiskt slutade använda Runkeeper eftersom jag inte rörde på mig så mycket.

Hittills har jag gått ner lite drygt 10 kg men har stannat där sedan ett par veckor tillbaka på grund av att det har hänt massa saker i livet. Att jag inte är anställd längre är en av sakerna som har hänt och det har blivit höst på riktigt är en annan sak som påverkar hur jag rör mig och min kost. Det finns en uppsjö fler saker som har hänt men inget som är direkt avgörande för hur min hälsa behandlas.

Om ca 3 kg så har jag satt ett mål för att börja träna regelbundet. Hittills har det varit ganska sporadisk träning men just vid en specifik vikt, som infaller om 3 kg, så kommer jag börja träna mer. Jag kommer återuppta ShapeUp Club igen för att räkna kalorier vilket egentligen var det absolut bästa sättet att gå ner i vikt. Däremot så kommer jag inte fortsätta med Fitbiten och fortfarande köra mer sporadiskt med Runkeeper tills dess att jag börjar träna. Jag försöker hitta roligare verktyg till att använda på ett gym, vilket jag också skrivit om förut, men det ska inte vara det primära.

Jag försöker hitta ett sätt att vara mer hälsosam så att jag inte blir trött på vintern när det är mörkt och ett sätt att må bättre. Jag tycker själv att jag mår bra men det går säkerligen att må ännu bättre. Att vara 12 kg ifrån målet känns ganska avlägset när det gäller fram till 1 maj 2013 men det borde kunna gå kan jag tycka. Det ska bara vara att äta mindre portioner och röra sig lite mer så ska det nog gå.

Lyckas jag så måste jag ändå äta lite till så att jag klarar mig fram till VM i Vintersimning som går av stapeln i Rovaniemi 2014 som jag funderar på att anmäla mig till. Där är underhudsfett det viktiga för att inte dö på de 25 meter bröstsim som jag funderar på att delta i. Vi får ser om jag gör det, inte helt bestämt ännu – men visst skulle det vara en upplevelse utöver det vanliga.

12 reaktioner till “Vägd och peppad igen”

 1. Kör hårt!

  – Testa att sluta åka kommunalt, investera i ett par bra skor (om du inte har det) och mät allt med Runkeeper. När man väl fått in det så kan man gå var som helst, trots väder!
  http://www.gymheroapp.com om du styrektränar och vill hålla koll på varje övning, den är i viss mån integrerad med Runkeeper, men inte särskilt elegant.

 2. Jag har en målsättning på 2,8 mil / vecka med runkeeper och det är ca 2 ordentligt PW / vecka och sen går jag 3 km ca 4 dagar i veckan till jobbet. Sen är jag på sats 4 ggr i veckan varav en gång med PT. Jag har dock inte fått grepp om hur jag får in det jag gör på gymmet i runkeepern. Mitt bästa tips är ändå att träna med folk som är lika peppade. Vi har en träningstråd på whatsup där vi är 7 tjejer med som hetsar varandra att träna. Det är rätt svårt att hoppa träningen när alla andra är så duktiga… Ett rätt bra tips faktiskt.

 3. Den där träningstråden i WhatsApp tror jag är riktigt bra. En sådan skulle jag också behöva tror jag. Det är alltid mer peppande när man är flera som gör det tillsammans.

 4. Ja, det var så vi kom igång. Nu tränar jag lite mer än de andra men jag tränar för viktnedgång, de mer för att forma kroppen. Det suger lite att behöva skriva att jag inte orkar träna utan jag hellre ligger hemma och äter ostbågar. Typ!

 5. Bra jobbat!
  Glöm inte äta regelbundet under dagen och var noga med att få i dig protein.
  Jogga inte enbart! Viktigt att bygga muskler = bränner fett + tar mindre plats än fett.. Löpning kan tvärtom stressa kroppen, så kör hellre styrka och powerwalks :)

  Du har ju redan kommit en bit på vägen, keep up the good work!

 6. Har du lyckats hålla borta sockret/kolhydraterna? Jag lyckas genom att proppa i mig Lätta och knäckebröd (last one min största kolhydratkälla) samt massa getost, annars hade det blivit svårt mentalt – med denna strategi tänker jag knappt på socker alls.

 7. 10kg är ju suveränt, bra jobbat!

  Alla är ju olika, men jag kan förtälja vad som fungerar för mig:

  Löpning. Kan vara svårt att komma igång – och varje gång jag "kommit igång" så har jag råkat ut för knäproblem. Dvs. Jag går ut för hårt för snabbt. I år körde jag minst fyra månader, runt 2 ggr i veckan, en runda på 3,5km. De första gångerna var jag tvungen att gå några gånger under rundan. Efter tag så kunde jag hålla ett bra tempo hela vägen. Efter 4 månader tillät jag mig att köra längre – trots att jag velat börja med längre rundor redan innan men jag var benhård: Jag måste träna upp musklerna runt knäna ordentligt innan jag får köra längre. Efter fyra månader körde jag utan problem 5-10 km åt gången i bra tempo, utan att stanna och vila. Löpartights (jag var emot dem i början, men gud vad skönt det är att springa i dem), nya skor, pulsmätare (ligger aldrig över 85% av maxpulsen) och Runkeeper är ett måste när jag springer.

  I samband med detta började jag även med lite styrketräning. Bara med min egen kropp som motstånd. Dvs armhävningar och situps. 3×20 upprepningar. Det går att göra på ca 15 minuter och jag gör det varannan dag när jag känner att jag är helt frisk. På arbetstid brukar jag smita in på toaletten och göra mina övningar. Det är skönt för blodet sätter igång och pumpar och effekten känns bättre än ännu en kopp kaffe. Desstuom fixar man "träningen" under dagtid.

  Resultet: Ingen viktminskning. Men jag är väldigt mycket piggare. Orkar mycket mer med min son efter en hel arbetsdag. Jag har ökat i muskler vilket syns, kul att se, och minskat i midjemåttet. Som sagt, ingen viktminskning, men det tittar jag inte efter egentligen. Muskler väger men bränner även fett konstant. Jag går på känslan helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *