TEDxStockholmSalon #1

TEDxStockholmSalon #1Det har varit väldigt tyst om TEDxStockholm bland de jag känner och väldigt få verkar ens veta om att det sker TEDx-evenemang i Stockholm alls, men ganska ofta så anordnas det i Stockholm med intressanta talare. Idag har det varit på Livrustkammaren i Stockholm och evenemanget den här gången var TEDxStockholmSalon #1 vilket är ett Salon-evenemang. Det finns ett helt gäng specifika undergrupper till TEDx-evenemangen men det här specifikt är ett evenemang som ska hållas mellan de stora evenemangen för att upprätthålla kontinuiteten och då med maximalt 100 personer i publiken.

TEDxStockholm har hållits ett par gånger tidigare med olika inriktningar och har en ganska aktiv Facebook-grupp med över 1800 medlemmar i dagsläget men i övrigt är det ganska tyst om att det finns. Huvudevenemanget TEDxStockholm hölls för någon vecka sedan men idag är det som sagt var en uppföljning på det.

Walid Al-Saqaf på TEDxStockholmSalonWalid Al-Saqaf
Först ut att hålla en session på TEDxStockholmSalon #1 är universitetsadjunkt Walid Al-Saqaf från Örebro universitet som ska prata om att kämpa för frihet oavsett tid eller rum. Han är internetaktivist från Jemen som kämpade mot makten när staten stängde ner hans regimkritiska webbplats. Han började med att utveckla YemenPortal 2005 eftersom han var osäker på om nyheterna som gavs ut i Yemen var neutrala och inte vinklade från regimens håll. Det tog bara ett kort tag innan hans webbplats blev censurerad eftersom den var regimkritisk. De flesta runt omkring Al-Saqaf sa under tiden att han var i fara på grund av webbplatsen och hade i detta läget två alternativ, antingen att stänga ner webbplatsen eller censurera innehållet. Det han själv gjorde var ett eget tredje alternativ vilket var att förklara vad regimen hade sagt till honom och berätta om att det fanns nedstängda och censurerade webbplatser i Jemen. Till slut så hände något drastiskt – hans bil blev totalt vandaliserad och vad han idag tror är att det var av regimen. Han berättar även att hans egen far, som var erkänd redaktör i Jemen, blev mördad just på grund av sina åsikter. Mordet utreddes aldrig heller av polisen.

Efter han hade startat sin portal så startade Al-Saqaf en webbplats som heter Alkasir år 2007 vars mål är att förklara hur utbrett censuren är i olika länder och genom det vann han bland annat årets demokratipris. Han förklarar att det finns mycket verktyg som går att använda för att få en överblick var det finns censurerat innehåll i världen. Genom en karta på Alkasir så ser man var det finns censurerat innehåll och det som förvånar mig är att det finns blockerade webbplatser så nära som i Norge. det som är censurerat där är Youtube vilket förvånar mig och jag betvivlar att det stämmer, möjligtvis ett par videos på Youtube av rättighetsskäl. Annars förvånar det mig.

Al-Saqaf berättar att informationssamhället visade sig från sin positiva sida när Jemens dåvarande president Ali Abdullah Saleh lämnade över makten den 24 november 2011 efter att ha varit vid makten i 33 år. Det första han gjorde när detta hände var att hedra sin egen far som kämpat för åsiktsfrihet och det var en seger för honom när han såg att människor fick en möjlighet att uttrycka sig. Han avslutar med att vad människor runt omkring dig än säger så ska du aldrig ge upp dina drömmar.

Gunnar Karlsson
Andra sessionen för kvällens TEDxStockholmSalon är professor Gunnar Karlsson från KTH om att kommunicera när tillfället ges. För sju år sedan hade han en idé om att mobiler skulle kunna kommunicera med varandra när de går förbi varandra på gatan. Alternativt enkelt kunna sända det som händer runt omkring dem på gatan och kunna höra de olikas musik som går förbi en på gatan. Det är baserat på smartphones och bygger på att när man kommer inom en viss radie så kommunicerar telefonerna med varandra direkt och genom detta kan man utbyta information utan att aktivt behöva hämta informationen. De väljer att man ska kunna publicera material och prenumerera på material som man går förbi. Oavsett om det är musik i form av MP3-filer eller publik information så ska det gå att ta del av det direkt från telefon till telefon.

Ett exempel är om det finns en kanal där man delar bilder av Stockholm. Där kan man enkelt prenumerera på bilder men man får inte reda på vem det är som delar bilderna med dem. Det försöker även testa det som de kallar för en ”communal jukebox”. Vem som helst som är i närheten av jukeboxen kan föreslå musik som ska spelas i högtalarna. Vilket kan vara perfekt på en fest eller på nattklubbarna om det används rätt. Det andra exemplet är att man kan kommunicera snabbare när nätet ligger nere eftersom det går via telefonens wifi så att man enklare kan sprida information vid katastrofer. För att kunna få detta att spridas när internet och mobilnätet ligger nere måste man använda sig av kurirer för att sprida informationen längre bort och vara inom en viss radie från dessa för att informationen ska kunna nå fram. Han avslutar med att säga att målet med forskningen är att de vill hitta ett sätt att kommunicera när det inte går att kommunicera.

Adora Svitak

Efter detta visade de föreläsningen med unga Adora Svitak som höll sessionen ”What adults can learn from kids” på TED 2010. En smart och extremt duktig 12-årig talare. Önskar att jag vore såpass påläst när jag var 12 år. Hon har dessutom redan publicerat sin första bok Flying Fingers.

Alex Cureton-Griffiths på TEDxStockholmSalonAlex Cureton-Griffiths
Den tredje livesessionen hålls av Alex Cureton-Griffiths från Shanghai som bland annat är aktiv i Hackerspace Space och ska prata om rymden och framtiden. Han börjar med att berätta att han ofta satt klistrad framför Star Trek som ung och att hans dröm var att själv bli Captain Kirk. Om man spolar fram 20 år så bor han i Shanghai och har startat ett gäng företag men något är fel, han gav upp sin dröm. Men nu är drömmen på väg att bli sann i alla fall, kanske inte att bli Captain Kirk men när han gick med i Space Gambit så har de fått statligt bidrag för att ta fram framtidens rymdprogram med hjälp av öppen källkod, hackerspaces, fablabs och liknande fokuserade grupper. Allt som görs i dessa grupper är av öppen källkod så delar man med sig och man får remixa det som utvecklas vilket är ett fantastiskt initiativ.

Hans mål är att utforska ett Jorden 2.0 för, som han själv säger, att vi inte har tagit så väl hand om vår egna Tellus. Alla måste hjälpa till för att lyckas utforska rymden och vad vi har som fungerar i rymden. Trots att han fokuserar på rymden så är det viktigt att se vad vi har också vilket exempelvis är att utforska sin egen DNA. Trots att vi som människor vill ha tag på ritningarna som NASA har haft för att bygga rymdfärjor som tidigare tagit oss till månen så får vi, vanliga människor, inte tillgång till det då de är inlåsta i skåp och på krypterade hårddiskar. För att skapa en bättre framtid så behöver vi öppna upp datakällorna och lära oss av varandra enligt Cureton-Griffiths. Därför grundades organisatoner som exempelvis Space Gambit, för att öppna data för flera och för att stötta utvecklingen. NASA stöttar dessutom projektet för att vi ska lära oss av varandra.

Han nämner ett par exempel på detta för att utveckla forskningen om rymden

Idag behöver vi få lärare och vuxna att få de yngre intresserade av rymden och att de själv aredan från början kan börja forska för att vi ska kunna komma dit. Han avslutar med att be alla bli mer engagerade och att hans nuvarande dröm är att någon gång få se ett TEDxMars. Det hoppas jag att han får göra medan han lever.

Överlag har det varit ett bra evenemang som känns väl uppstyrt och i en riktigt fin lokal. Ser dessutom fram emot lördagens TEDxWomen på Waterfront i Stockholm som dessutom har ett par biljetter över för den som vill gå. Hoppas vi syns där!


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273