Svårigheter i att se om saker är äkta diskuterades på SIME

Aftonbladets Jan Helin berättar om storytelling för att få den större bilden och leverera historien till människorna. Varumärken pratar nu direkt med kunderna och går inte via medier medan medierna agerar aggregatorer av det varumärkena berättar. Allt blir mer och mer innehållsdrivet och vi ser även att Google ser vikten i dessa för både mediaföretag och för andra typer av företag. Människor och varumärken är de nya mediaföretagen. Riz Khan från engelska Al-Jazeera berättar att man måste visa på trovärdighet och att man snabbt kan mista sin  trovärdighet om man berättar en felaktighet. Är det något som inte stämmer så tappar man trovärdigheten från det företaget snabbare nu än någonsin.

Helin berättar om att han har reportrar med över 100 000 följare på Twitter. Han pratar också om svårigheterna i att se trovärdigheten i olika källor och vikten i att bekräfta äktheten i historier idag, vilket även Khan var inne på. Idag har Aftonbladet en annonsdriven affär men experimenterar med andra typer av intäktskällor och man kan ganska lätt se att Schibstedt som äger Aftonbladet ligger bra till med digitala tjänster som Blocket, Hitta.se med flera andra.

Enligt Khan så blir det svårare och svårare för människor att filtrera nyheter vilket gör det svårare för journalister att se äkthet i det som sprids. På Twitter försöker man exempelvis att använda sig av Verified Accounts för att veta vem som den riktiga avsändaren eftersom man ser att det kommer upp massor av fejkade konton. Så sent som igår så såg vi falska ICA Kuponger spridas på Facebook. Många gick på det och Ajour sammanfattade hur man ska upptäcka falsk spridning av budskap. Det här är ett spännande område jag kan prata hur länge som helst om. Hur ser du att saker är äkta eller inte?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273