Spencer Kelly pratar robotar och augmented reality på SIME

Spencer Kelly som är presentatör på BBC Click var på scenen i början av andra delen av SIME för en session.

När man ser på senaste tekniken kollar man på Japan och Korea men det mest spännande som Kelly ser det är från tredje världen där kreativiteten begränsas av teknik och de lockar fram riktig kreativitet med begränsade medel. Han visade bland annat en LED-meddelandebord i Delhi som har ett inbyggt Sim-kort vilket gör att man kan skicka SMS till skylten för att visa meddelanden. Den är ihop-tejpad men fungerar tydligen prima. Det är lite Mad Max-känsla av bilderna som visas men tufft att det fungerar.

Japan är det första landet som satsar på äldre genom att uppfunnit en robotdräkt till sina äldre medborgare. Den kopplas in till kroppen för att enklare kunna gå, ta hand om hemmet och lyfta saker bland annat. De har valt Cyberdyne som namn vilket vissa känenr igen som det företag som skapade Terminator. Han pratade även om Boston Robotics Cyberdog vilket är en ganska ball, men ack så livsfarlig, robot som amerikanska armén använder sig av. Han återkommer tillbaka till robotar vilket verkar vara en stor del av hans liv där han visar upp en robot som fungerar liknande en modern häst. Väldigt tufft men känns ganska avlägset och svindyrt.

Han pratade om augmented reality vilket har varit ett modeord ett bra tag nu och visar upp en tablet-app som använder sig av en kamera som visar hur exempelvis en byggnad har sett ut förut. Det Kelly ser som en stor nackdel är att informationen sitter fast i en hållfast skärm och går direkt över till böjbara skärmar och skärmar som sitter överallt, exempelvis ersätter framrutan på en bil. Han berättar även om teknik som ser ut som en penna men som projicerar en skärm och ett tangentbord. Även kontaktlinser med inbyggda skärmar börjar man experimentera med. Även Google Glass är spännande när man kan få information direkt i linsen.

3D-skrivare börjar bli bisarrt stort nu och visar på att man kan testa nya produkter väldigt snabbt. Alltifrån leksaker, byggnader och till och med mat är något som har pratats om ett tag. Kelly visar en scanner som läser in en befintlig form och skapar en 3D-modell av, i det här fallet, hans huvud. I filmen som han visar upp så visar han en professionell 3D-printer men de flesta som har köpt en 3D-skrivare hem brukar använda sig av Makerbot vilket jag tror är en bra start för alla som vill börja någonstans.

Framtiden verkar ganska tuff, men det visste jag redan. Det börjar bli dags att bli mer tekniskt kreativ och köpa den där 3D-skrivaren jag har gått och drömt om ett tag nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *