Schibsted och TV4 om framtidens medieföretag

Andra dagen av SIME 2012 börjar med Schidbsted och TV4 som pratar om framtidens medieföretag. Schibsted Sveriges VD Raoul Grünthal introducerar med att företaget ska driva den digitala utvecklingen i Sverige och globalt. De befinner sig mitt emellan de lokala och de globala aktörerna idag och man ser exempelvis de globala aktörerna såsom Facebook som tar mycket marknader. Allt förändras hela tiden, exempelvis distributionen av tryckt papperstidning och klassiska TV-marknaden men de kommer försvinna enligt Grünthal. Den tryckta upplagan av tidningarna kommer försvinna men innehållet kommer överleva men man tar nya marknader i det digitala landskapet. Det handlar däremot inte bara om att utveckla på nya marknader utan det handlar även om att respektera sin historia och det som hänt tidigare. Alla pengarna går till gamla problem och inte nya möjligheter idag vilket är synd enligt Ola Ahlvarsson som intervjuar Grünthal.

De som bygger företaget idag är entreprenörer och arbetar även med intraprenörer för att utveckla Schibsted. När entreprenörer kommer in i så måste an respektera dessa och deras arbetssätt för att få ut det mesta av dem. Medielandskapet måste vara agilt och låta entreprenörerna stanna i sitt företag och utveckla det. Efter ett par år så är det meningen att de ska integreras i koncernen och de andra bolagen. Man måste ge dessa entreprenörer och bolag tid, pengar och engagemang. De lokala traditionella företagen måste vara mer disruptiva än vad de är idag eftersom man fokuserar mer på att försvara det gamla idag men man måste försöka nå nya marknaden och arbeta mer disruptivt och utmana sig själv hela tiden.

Marknaden är mer teknologisk driven idag än det är driven av marknadsföring idag. an måste centralisera vissa funktioner inom företaget idag. Det finns undantag däremot exempelvis säljavdelningarna men måste bli bättre på att centralisera dessa också. Schibsted pratar också om hur de ser på entreprenörer och att de köper kompetensen och fokuserar just nu på bland annat den personliga finansmarknaden men ser även på företag som utvecklar journalismen. Det handlar inte om att försvara den gamla industrin utan enbart hur kan vi vidareutveckla den gamla industrin med ny teknik.

Efter Grünthal så är det dags för Casten Almqvist och säger att det som brukade fungera för mediaföretag som fokuserar på pappersprodukten tidigare och att det inte fungerar längre och att användarna går mer mot rörlig media. Det händer mycket på marknaden och många startups fokuserar på rörlig bild idag med exempel som Magine. Man har pratat länge futuristiskt om att man ska kunna ha TV med sig överallt och att fler tjänster ska utvecklas kring rörligt innehåll och helt plötsligt händer det. Distributionen har förändrats bara de senaste fåtalet år.

Det Almqvist trycker extra på är att man hela tiden måste uppfinna sig själv på nytt. 2009 skapade de TV4 Play för att utveckla marknaden och idag har de 42 kanaler parallellt vilket han erkänner är lite för många. Nu fokuserar de att konvertera de klassiska TV-tittarna till de digitala kanalerna såsom exempelvis TV4 Play. TV-tablån idag kommer bli mer fokuserat på live-TV som sport och större program såsom Solsidan när det sänds första gången och samtidigt mer live-evenemang som sker samtidigt som det sänds. Han tror även mer på det interaktiva TV-lagret vilket gör att man kan interagera med programmet man tittar på direkt. Det handlar inte så mycket om nya idéer egentligen, det handlar enbart om utförandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *