Medium – En plattform för samlade texter

MediumDet finns ett par tjänster per år som jag håller koll på lite extra. Det här året har det främst varit Circa, Branch och Medium jag hållit ett extra öga på. Circa är en app för att hålla koll på nyheter på med bra redaktion och investerare där bland annat Ben Huh och Matt Gilligan finns med vilket jag tycker är viktigt, speciellt för att redan från start få en känsla om tjänsten kommer att slå. De andra två är lite mer av en chansning, båda har backats av Obvious Corporation vilket är de personer som tidigare grundat Twitter bland annat. Branch är ett sätt att aggregera diskussioner. Det kan vara en tweet som diskuteras vidare på Branch eller att påbörja en diskussion där. Fantastiskt för att ta diskussionerna vidare när 140 tecken inte räcker.

Den tjänst jag däremot börjat fokusera mer och mer på att följa är Medium vilket är en ny plattform för att skriva på. Den är lika enkel och vacker att använda som iA Writer och bakom står bland annat Evan Williams från Obvious Corporation som tidigare grundat bland annat Blogger och Twitter vilket gör att han redan nu har bra meriter för att bygga just publiceringstjänster. Medium handlar om att skapa samlingar av texter och berättelser vilket är riktigt bra om du exempelvis ska skriva om en resa, eller om ett företag och ett bra exempel på det är Obvious som länkas till ovan som just använder sin webbplats som en Medium-samling. Det är en bit kvar innan de kommer komma ut från beta-stadiet men redan nu har de en fungerande plattform och eftersom de fokuserar på att simplifiera skrivandet så tycker jag de lyckas riktigt bra.

Det är inte heller massor av störande objekt runt omkring texterna såsom delningar, kommentarer, like-knappar och annat utan enbart en huvudbild och en textformatering som redan är förbestämd. Man vet hur man publicerar en länk på Facebook idag och Oliver Reichenstein från iA, som bland annat gjort just iA Writer som jag nämnde ovan, har skrivit en fantastisk bloggpost i ämnet. Själv funderar jag också på att skrota mina delningsknappar på den här bloggen. Tror inte de ger så mycket alls tyvärr eftersom många redan vet hur man postar ut länken i sociala medier om de tycker något är intressant.

Om vi återgår till Medium så är det ett mycket vackert verktyg att använda och det finns faktiskt bra användningsområden för det också. Det är lite synd att man idag inte kan få ta del av sin statisitik på ett bra sätt men det kanske kommer i en senare version. För övrigt tycker jag om att de begränsar möjligheterna till att utforma sin artikel förut med hjälp av en bild.

Den här typen av nischade och vackra publiceringsplattformar såsom Medium börjar bli riktigt populärt om man exempelvis ser på andra liknande såsom Tumblr (som precis nu i veckan blev USA:s 10:e mest populära webbplats) och Svbtle som jag skrivit om förut. Det kommer att komma fler sådana nätverk och snart finns det säkerligen en plattform som passar mig bättre också. WordPress känns inte lika roligt längre, inte Tumblr heller och inte ens de senare bloggtjänsterna som använder sig av språket markdown och Dropbox känns särskilt roligt, trots att de också fokuserar på skrivandet. Jag tror plattformarna måste bli bättre på att begränsa hur det ser ut men samtidigt vara bättre på att öppna API:erna så man kan använda plattformen enbart som en skrivplattform om man vill det. Det är en riktigt bra tid för att de nischade publiceringsplattformar.

Jag har ett annan infallsvinkel för en publiceringsplattform som jag skulle vilja prova utveckla för att återgå till den decentraliserade modellen så som den var i början och mitten av 2000-talet. Om någon är sugen på att bygga en ny publiceringsplattform så är det bara att hojta till, det vore riktigt skoj att göra nämligen.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273