Lite tankar om intraprenörskap

Anton Lundberg från Electrolux började med att berätta om att Electrolux står för hela 60% av försäljningen av kök och att mat och matlagning är globalt vilket inte är helt oväntat eftersom det är ett basalt krav för alla. Ifall man vill se framtidens hem så bör man besöka Hong Kong, Seoul eller någon annan huvudstag i Asien där de har kommit längre inom utvecklingen av hemmet. Man ser också ett skifte i och med att det såldes fler smartphones än datorer år 2011 och Electrolux räknar med att det kommer vara 50 miljarder enheter som är uppkopplade år 2020. Ifall detta ska ske och bli bra så måste utvecklingen och innovationstakten öka.

Entreprenörskap som är inom företagen, även kallat intraprenörskap, är nyckeln till företagets transformation. Däremot så handlar handlar det mycket om att våga gå efter konceptet ”kill your darlings” och det man ser inom större organisationer så lever idéer som inte fungerar fortfarande. Det får mig att tänka på Steve Jobs när han pratar om att fokusera. Alla företag borde ta det rådet trots att det är bland det svåraste man kan göra.

Sven Thaulow från Comoyo avslutar sessionen med att säga att man inte ska använda gamla rävar i företaget som sitter fast i politik, byråkrati i gamla mönster utan man måste ta in människor från andra branscher och utifrån för att förändra på riktigt i företagen.

1 reaktion till “Lite tankar om intraprenörskap”

 1. Kill your darlings –
  absolut! Som författare får man döda många kapitel och uppslag 😉

  Fokusera –
  absolut! Det är så LÄTT att starta ett litet projekt till – och dränera verksamheten på energi. Och med den transparenta marknad vi har så kommer även det du inte har avsikt att förvirra kunden med – faktiskt göra det ändå! De hittar ju infon om dig i flera kanaler. Så vilken adderad bild vill vi ge? DÄR finns den nya strategin.

  Remove fear –
  Vi pratar om det även här på E2Innovate – att sluta vara så nedslående på interna initiativ. Att våga testa. Som en VD jag jobbar med "prova på försök". 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *