Klarna om vad de åstadkommit hittills och vad som händer framåt

Klarnas Niklas Adalberth var på scenen direkt efter första pausen på SIMEs andra dag och berättade om att de idag har över 800 anställda och beräknar med att ha 140 miljoner kronor euros i omsättning i år. De började med att rekrytera människor som var bättre än de själva med erfarenhet och fick de bästa investerarna i världen som bland annat Sequoia. Om de själva skulle välja bransch idag skulle de inte valt den finansiella branschen med betalningar som fokus. I början finansierades de enbart av sina CSN-lån vilket säkerligen många andra entreprenörer också har använt sig av som startkapital. Det är inte mycket men det håller en person över ytan ett tag och man kan skapa ett företag med mindre startkapital idag än vad man kunde tidigare.

Om de skulle gjort om en del av arbetet så är det första att de gick till fisnak marknaden före de gick in i den tyska marknaden som är över tio gånger större. I Tyskland så gör de allt för att bli ett lokalt företag och agerar som ett lokalt företag. Det andra de skulle gjort om ifall de fick göra om allt var att lära sig att programmera för att de som inte kan det själva så kan de inte se begränsningarna och möjligheterna av de 200 programmerare de har idag.

Klarna anser att om man äger hela näringskedjan av betalningar så kan man skapa mycket mer möjligheter än vad som finns idag vilket jag också anser borde vara rätt. Det här är ett av de företag som har kommit längst i den här marknaden i Sverige hittills. Om 10 år vill Klarna gå från 7 till 70 marknaden och äga hela ekosystemet själv. De vill hjälpa mindre handlare världen över att ta risken utan att handlare ska behöva ta den.

Klarna har en fantastisk historia och jag tror att det är ett bra initiativ att försöka förändra finansbranschen som inte verkar ha rört sig många millimeter före de senaste åren. Jag ser fram emot framtidens betalningar nu, på riktigt.

1 reaktion till “Klarna om vad de åstadkommit hittills och vad som händer framåt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *