Ifall vi återuppfann en bransch idag

De senaste dagarna så har ämnet behandlats om vad som händer ifall en bransch inte fanns idag och hur de skulle se ut om vi återuppfann det med dagens teknik. Jag tycker det här är extremt spännande och går att tänka på kring allt. Spotify gjorde exempelvis detta med musikbranschen och är idag världens största leverantör av musik. Samma sak kan man göra med exempelvis kök som Electrolux vill. Eller varför inte se på sjukhusen eller skolväsendet hur man kan göra om dem, eller valsystemet som jag också bloggat om förut. Eller varför inte helt andra branscher som stålindustrin eller hotell. Allt kan man tänka på enligt principen ”Vad gör vi om den här branschen inte fanns förut utan uppfanns idag”.

Om vi börjar med kök så är det mycket som har hänt sedan köken uppfanns men också en del som utvecklas. Electrolux har sedan tio år utvecklat moderna kylskåp där de implementerat skärmar i sina produkter men de verkar inte samverka direkt. De har ingen direkt koppling till affären eller lätta påminnelser till din mobiltelefon idag. Detta är något som kan ta ett tag att implementera och hitta rätt partners men det borde gå för ett stort företag som Electrolux. Kan de dessutom få ut mätdata från detta så finns det mycket man kan göra för att hjälpa kunden. Samma sak gäller för att få de olika enheterna att prata med varandra. Att det finns en uppsjö vitvaror som pratar med varandra för att göra den perfekta måltiden. Dessutom bör man öppna upp gränssnittet för utvecklare så att man kan få appar att prata med vitvarorna direkt. Det bästa sättet för att registrera sina matvaror till frysen och kylen skulle i detta fall vara exempelvis en QR-kod. Jag brukar sällan vara för den typen av teknik men i det här fallet så är det riktigt bra.

Om man ser på andra branscher så finns det en uppsjö saker att göra och det gäller att veta vilka möjligheter vi har med nuvarande teknik som finns idag som inte fanns förut när branschen kom. Det finns hur mycket som helst att göra. Det är bara att sätta igång och fantisera, kreera och presentera dina tankar kring hur du vill att en hel bransch skulle vara idag. Jag själv fortsätter på mitt bankspår och kommer fortsätta beskriva hur jag vill att den finansiella branschen borde vara om de bara använde dagens teknik.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273