Från bra till badass

Författaren och investeraren Pär-Jörgen Pärson är investerare i bland annat Spotify och riskkapitalist på Northzone och har även skrivit en bok som heter Heavy Metal Management är på SIMEs scen före lunch dag 2.

Pär-Jörgen Pärson på SIMEDet Pärson börjar med är att man bör rekrytera personer som är smartare än man själv. Lite som Steve Jobs tidigare sa att ”B players hires C players, but A players hires A+ players”. Det andra man gör som misstag är att man tittar på marknaden så att man inte skalar för fort, vänta med att trycka på startknappen före du gjort din läxa. De första kunderna är kanske inte de kunderna du ska fokusera på långsiktigt. Det gäller att förstå när man hittat rätt typ av kunder för att kunna växa därifrån. Lär dig av dina misstag är något som Pärson tycker man ska ta med sig överallt. Som företag måste man lära sig av den nya nätverksekonomin vilket även Bina Chaurasia nämnde tidigare idag under sin session.

Man måste bygga bra grupper med människor för att locka investerare idag. Det handlar självklart om idén men främst att gruppen människor är bra som kan genomföra det. Man måste slå igenom på marknaden idag genom att lyckas nå ut med sin produkt vilket är väldigt svårt idag. Investerare som de på NorthZone investerar i ett av tvåhundra företag. de som de investerar i vågar gå ifrån i sin bekvämlighetszon och vågar prova något nytt på ett självsäkert sätt trots att de tar en risk. Man måste gå från Good to Great som Jim Collins myntade för drygt 10 år sedan och Pärson tycker man istället ska gå från Good to Badass. En hel del av boken handlar bland annat om den svenska superentreprenören Jan Stenbeck som exempelvis skickade ut sin syster från familjeföretaget för att han ville styra det själv. Ett av hans mer kända citat är bland annat det fantastiska ”always guard your bad reputation”. Det är badass.

Pärson tar ICA som exempel när det gäller storytelling med sina dryga 400 reklamfilmer som blivit nära på en såpopera. Han menar att kunderna måste se att man är med och att man bryr sig om dem på deras nivå.  Han nämner även musikföretaget Propellerhead och pratar mer om att man bygger fans till varumärken mer än vad man bygger nya kundgrupper där de har, liksom EVE Online, taturerar in varumärket på kroppen. Ett annat exempel på detta är när Scania har tatuerare med på sina mässor för att taturera in lastbilar och logotypen på sina fans. Det är först när man har riktigt eviga fans så har man sina riktigt troende kunder. För att skapa fans till sitt varumärke måste man göra det med känsla, öka sitt egna kundengagemang, vara konsekvent och tänka riktigt långsiktigt. Han avslutade dessutom med att röja loss scenen med låter Smoke on the water.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273