Fler enheter skapar fler problem men också nya möjligheter

Daniel Ek pratar på SIME om hur fler enheter skapar fler problem men samtidigt ochkså fler möjligheter. Han börjar med att berätta att för att bygga ett bra och hållbart företag inom produktutveckling så behöver du bra människor runt omkring dig och det gäller både designers, ingenjörer och andra typer av människor. Detta är något som sagts flera gånger sen igår men tåls att återupprepas.

Daniel EkDet tog ca 2,5 år att utveckla första versionen av Spotify och det handlade främst att fokusera på problemet man specifikt vill lösa. Den grundläggande visionen av Spotify handlade om att konkurrera med piraterna och att det skulle vara som att ha iTunes men att ha all världens musik i applikationen. Ek startade Spotify när han hade hår och jag kan tänka mig att mycket av det har slitits av i frustration av musikbolagen och hur svårt det var att expandera från Sverige ut i Europa.

Efter en del resande runt i världen för Ek så märkte han att det finns mycket olika mentalitet trots att människor kommer från samma land. Det gjorde att det var svårare att exempelvis komma in på den amerikanska marknaden då det är olika typer av mentalitet i olika delar av landet. De lanserade i USA för ett år sedan ungefär och är idag största leverantören av musik i hela världen.

Nu vill de återuppfinna lyssningen av musik i form av att ta den mobila musiken och dessutom göra musiken mer social. Det finns idag fler och fler uppkopplade enheter och Ek använder Nike fuelband som exempel för att se hur man mäter sig själv vilket jag också har varit inne på förut. För Spotify betyder det här att det kommer behöva finnas fler enheter man finns tillgänglig på och idag finns det ca 15 miljoner ljudspår på Spotify och ökar med 10 000 till 20 000 nya spår per dag vilket ska fungerar på alla typer av enheter vilket gör det möjligt för fler att ta del av musiken. Detta skapar också utmaningar i att exempelvis se hur folk navigerar kring musiken och dessutom så lyssnar man på mer musik än någonsin förut. Förutom det så är dessutom musiklyssnarna bredare lyssnare idag än förr och lyssnar på fler och fler genrer. Man måste då skapa en mer personligt tillvägagångssätt och lyssna på sina användare för vad de vill lyssna på. Man ser att SmartTV börjar bli uppkopplade, stereoapparater börjar bli uppkopplade och även bilar blir oftare uppkopplade vilket skapar mycket möjligheter för Spotify men även för andra typer av branscher. Just bilindustrin är spännande att se vilka produkter man kan utveckla för på grund av att man måste tänka på att användaren är passivt aktiv som jag också nämnde igår. Det kan skapa en fantastisk kreativitet och jag hoppas det kommer fler roliga tjänster på detta område.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *