Det amerikanska valet och vart var alla?

För ett par år sen skrev jag en post som hette ”Varför kan man inte rösta på internet år 2009?” och blev rejält slagen på fingrarna av en lysande bloggpost av David Bismark som doktorerade i ämnet som heter ”Varför kan man inte rösta online?” vilket också har presenterats i en TED-talk. Jag känner mig inte bara besegrad utan överkörd, med rätta. Bismark har rätt, jag hade fel. Men det gör inte att det inte går att tänka lite extra på.

Men det var egentligen inte det jag skulle skriva om utan jag vill mer veta vart alla var i natt. Det jag minns av Fotbolls VM 1994 i USA satt hela Sverige uppe långa nätterna för att följa matcherna på andra sidan jorden men när en ledaren för en av världens stormakter som dessutom sakteligen börjar falla ihop ska väljas så kändes det som det ekade. Visst hade både SVT och TV4 valvakor, men de kändes som ihophastade produktioner och 2008 hade Filip & Fredrik en valvaka som kändes skarpare. Tyvärr så hade de ingen vaka i natt men släppte en podcast imorse som jag inte har lyssnat igenom ännu.

Skillnaden mellan det amerikanska presidentvalet i natt och under bronsåret 1994 är att kommunikationen och medierna är annorlunda och allt går snabbare. Vi kommunicerar med varandra via bland annat Facebook och Twitter i realtid vart vi än befinner oss och ser ganska snabbt vilka som följer valet. Vi väntar inte in tidningen på dörrmattan på morgonen längre för att se resultatet men trots det kan inte TV4 lyckades hålla upp hastigheten med siffrorna som CNN hade och var ibland flera minuter efter med att uppdatera valsiffrorna. Sen att de flesta amerikanska medierna visade olika siffror hela tiden under vakan var också lite konstigt. Till och med nu när slutresultatet visats upp så är det olika siffror beroende på vilken media man tittar på (se bild ovan). Siffrorna skiljde sig betydligt mer under natten däremot. Själv följde jag CNN’s fantastiska webbplats som uppdaterades i realtid och var anpassad efter både desktop, tablets och mobiler. Men det var inte lätt att hitta den webbplats man trivdes mest med och när jag började följa valet så kändes det lättare att hitta bättre källor för att följa en keynote från Apple än att följa det amerikanska presidentvalet.

Förutom att se sändningen så är det här ett ypperligt exempel på att använda second screen för att följa valet i alla sociala kanaler och på de amerikanska mediernas webbplatser. Trots att det finns bra verktyg för att enkelt följa valet så kändes det som att många låg och sov och knappt försökte vara vakna. Själv lyckades jag hålla mig vaken fram till Florida var så avgjort som det kunde bli för stunden. Det var spännande in i sista sekunden och skiljde sig bara runt 200 röster när det var som mest jämnt.

Det är självklart mer tryck i Sverige under ett svenskt val och vi följer inte andra stormakters val som Kina och Ryssland med valvakor i TV trots att vi kanske borde göra det. Det här är viktigare och kan påverka oss mer än när vi vinner brons i en fotbollsmatch trots att det alltid känns roligt att vinna brons. För det kan inte vara så att det vara var jag, Emanuel Karlsten och Niklas Svensson som hade ett intresse över det här. Nu har vi verktyg för att kunna göra detta smidigare än för 18 år sedan så vart var alla svenskar när resten av världen stannade upp av nervositet?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273