Creuna försöker förutspå framtiden

Martin Deinoff och Fredrik Marcus från Creuna pratade om den digitala framtiden och de börjar med att nämna magasinet Allers EXTRA, vilket i ett nummer från 1968 om hur framtiden skulle se ut år 2000. Allers förutspådde fyrkantiga bilar för att enklare kunna parkera och fyrkantiga futuristiska hus. Hemmafrun skulle kunna telefonera enkelt hemifrån med ett bra gränssnitt för det vilket var helt revolutionerande men självklart hände mycket mer än så fram till år 2000. Det man märkte var att de underskattade kilobytes men överskattade kilogram förr i tiden. De skickade även in Marcus i en ihopsnickrad låtsas-tidsmaskin för att beskriva framtiden och hur de spår att det kommer att bli. De nämner även att det som sägs idag troligtvis inte kommer att hända men att det är bra att försöka förutspå något för att något ska hända över huvudtaget.

Jag har tidigare varit ganska aktiv i diskussioner kring passiva sociala tjänster och det kommer komma mer och mer enligt både Deinoff och Marcus. Oavsett vilken plattformar man använder så kommer man vara passivt social vilket var ett mycket hett ämne under SXSW tidigare i år. Alltså att enklare kunna dela med sig av sitt liv och att det blir enklare att göra det utan att göra något aktivt. Ett exempel på detta är Highlight som tar upp signaler från ifall någon du känner har checkat in i närheten av där du är utan att du själv behöver söka upp denna. Fantastiskt tjänst som tyvärr tar lite för mycket batteri för att kunna använda aktivt (eller passivt beroende hur man ser det). Just dessa typer av tjänster  tar tyvärr en hel del batteri men vi hoppas självklart på bättre batteritider för de mobila enheterna i framtiden.

När Deinoff och Marcus fortsätter att förutspå framtiden från sin låtsas-tidsmaskin och kommer till sin blick för 2020 så säger de att alla röster online och det är något jag också har diskuterat förut vilket fick bra respons från David Bismark som pratat om det här på bland annat TED. Under den här tiden så pratar de även om robotar och 3D-skrivare som även Spencer Kelly pratade om tidigare under dagen. Under sin resa framåt i tiden så pratar de även om att språk inte är ett hinder för att teknik finns som översätter direkt. De ser även ett stort behov av nya lösningar för energi och datorkapacitet och använda mer beräkningar för att analysera jorden och människorna.

Inte så mycket nytt egentligen men Deinoff säger en bra sak som alla borde ha i åtanke. ”Social is not a media, it’s a mindset”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *