Bloggnätverket Svbtle

Häromdagen skrev jag om The Magazine som jag verkligen tycker om att läsa för att det ger en lite djupare analys och jag vill fortsätta lite på spåret och tipsa om bloggnätverket Svbtle. Det är skapat av designern Dustin Curtis som blev känd för ett par år sen bland annat på grund av sina egendesignade bloggposter där han, liksom Jason Santa Maria, designade varje post för sig.

Det som är bra med Svbtle är främst att det är ett bloggnätverk där man måste bli inbjuden. Alla kan självklart ansöka men för att få blogga så måste du få din ansökan godkänd och bli inbjuden. Bloggarna är idag ofta mycket tekniskt orienterade men det är sällan det innefattar kodexempel så när som på vissa undantag. De som bloggar är många av de som driver startups eller de som är kring startups. Det finns en hel uppsjö bra innehåll i dessa bloggar som man kan ta del av men det är ganska svårt att följa samtliga som ett enda flöde vilket nog är det enda jag verkligen saknar.

Ett par andra saker som jag tycker är viktiga att lyfta fram är att alla bloggar ser likadana ut och har ett standardiserat tema skapat av Dustin Curtis. Det är väldigt stilrent och gör precis det som det ska. En annan sak är att det inte går att kommentera. På Svbtle ska du läsa och du kan sprida länkarna men du kan inte interagera med bloggposterna eller skribenten. Det är självklart både positivt och negativt men det är ändå ganska spännande att de har tagit ställning kring det. Det tredje som jag vill lyfta fram är kudos vilket är ett typ av poängsystem för att kunna se hur bra bloggposter är. Det är ett ganska enkelt sätt att se vad andra tycker och det finns bara en positiv respons man kan ge på en post om man inte kommenterar det genom att sprida det vidare.

Jag tycker om den här typen av bloggnätverk som fokuserar på innehållet så tungt som Svbtle gör. Ifall jag skulle göra det samma skulle jag bygga på allt kring Facebook i och med både delningar och kommentarer, lite som jag gör här. Jag tycker Facebook är en bra sekundär plattform att diskutera på och saker sprids och delas med de närmsta. Samma sak med Twitter men man är mer begränsad. Sen har jag också en förkärlek till en typ av stängda nätverk där innehållet står i fokus och där bra innehåll premieras. Om det skulle fungera i Sverige eller inte helt solklart och om vi behöver det är likaså inte helt klart. Men visst kittlar det att göra något liknande.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273