Äntligen om banker på SIME

Jag har länge diskuterat banker och på scenen i den tredje sessionen så kommer Elísabet Grétarsdóttir upp som pratade om att när hon jobbade med EVE Online så skapade de inte kunder utan fans och att människor började tatuera in sina rymdskepp från spelet på kroppen. Man hade helt plötsligt fans. Nu arbetar hon med den isländska banken Arion Bank.

Claes Tell från Nordea pratar om mobil banking och modeordet stordata och går snabbt in på att skapa engagemang. De tittar på mediaföretag idag vilket kanske inte är helt rätt för dem men de nämner exemplet Huffington Post som något nytt. Han pratar också om att banker handlar om trovärdighet och trygghet. Det känns väldigt gammeldags och lite som att bankerna i Sverige har stått still sedan 2004 om inte ännu längre tillbaka. Sedan dess har mycket hänt, vi har exempelvis fått tjänster som Youtube, Facebook, Twitter, Mint och Simple och även personer på högre nivåer i bankerna måste lära sig att hänga med och förstå de nya landskapen. Tell slänger sig med modeorden mobilt och big data som han skulle läsa högt ur en Computer Sweden, inget ont om tidningen men bankerna måste lära sig att se lite nya möjligheter med nya entreprenörer och öppna upp. Inte låsa in sig och lyssna på de större IT-företagen i allt de gör. Vi måste se vad användarna gör och vill göra.

På Island, liksom många av de svenska bankerna, kan man enkelt se saldot och föra över pengar via mobilen men det är bara början. Banken är alltid med sig när man är på språng vilket är något som är mycket spännande skede just nu. Banken handlar inte om nöje utan om att facilitera ett liv. Det är en del av infrastrukturen både för samhället och för dig som privatperson. Bankerna är en pelare av samhället och Grétarsdóttir pratar om att behöva göra en omstart i hela branschen. Man måste lyfta blicken och se det med nya perspektiv. Grétarsdóttir säger också det fantastiska citatet ”Låt aldrig en kris gå till spillo” vilket är något alla branscher borde ta till sig.

Grétarsdóttir pratar om ett moneycloud där man har ett decentraliserad moln för att hantera pengar. Det skulle kunna göra att bankvärlden förändras och att vi kan skapa tjänster så att vi kan hantera pengar på vårt egna vis. Det här är ett mycket spännande område och jag hoppas innerligt att hon kan få igenom det i Island och visa vägen för resten av världen.

Kommer banker någonsin få sina fans och framför allt, kommer bankerna någonsin att vara på plats innan marknaden är där? Alla andra branscher utvecklar och satsar hårt på R&D och intraprenörskap. Ska bankerna våga göra det snart också? Så länge de högre ställda cheferna som Claes Tell på Norde inte hänger med så kommer vi inte få det vi vill ha vilket kan kännas trist. Det är ändå en marknadschef som inte lyssnar på marknaden.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273