Aftonbladets mobila siffror

Aftonbladet höll en workshop på SIME om framtidens mobila marknad och handel. De som presenterade från Aftonbladet var Johan Åsén och Daniel Nilsson som främst fokuserade på mobil annonsering vilket är självklart eftersom det är deras affär men jag tänkte fokusera på siffrorna och trenderna som de presenterade. Presentationen hölls på svenska så det blev ganska snabbt en del som reste sig upp. Dessutom var det en enskild person som hellre ville ha ett enskilt möte med talarna än att lyssna på presentationen vilket gjorde att de snabbt kom av sig men lyckades fånga upp tråden igen ganska snabbt.

Om vi återgår till presentationen så hade Aftonbladet 2,3 miljoner unika användare i förra veckan bara på den mobila webben och är nu den näst största webbplatsen för nyheter i Sverige efter Aftonbladet på desktop. Man märker att man konsumerar nyheter på mobilen när man vaknar och före man somnar. Den mest trafikerade tiden är däremot på primetime och kan förklaras att man inte bara tittar på TV utan använder sin telefon som en second screen. Lägger man upp trafiken med mobilt och webb så fördelas trafiken 41% av mobila besök och 54% på desktop. Tablets har 5% av trafiken idag men det är just tablets-trafiken som växer främst just nu.

De räknar enbart med iPads när de pratar om tablets eftersom de inte ser tillräckligt med trafik från andra leverantörer för att det ska vara intressant att mäta än så länge. De har idag ca 45 000 unika användare av Aftonbladets iPad-app per dag. De har ca 450 000 unika besök från iPads på Aftonbladet varje vecka. Man ser att den används främst i hemmet och det som fungerar bättre än allt annat är den traditionella vända-blad-appen. Folk förstår hur man hanterar pappersprodukten och förväntar sig att den fungerar likadant på tablets.

Mer intressanta siffror är att ungefär 70% av Aftonbladets mobila trafik är från iPhone medan Android står för ca 30% idag. Det som Aftonbladet har sett är att iPhone-användandet är stadigt och det att Android har tagit trafik från andra leverantörer men inte från iPhone. Man ser också att 40% av de som ser på det rörliga innehållet på Aftonbladet gör det via mobilen vilket också är spännande.

65% av det amerikanska valet följdes via mobilen. Man ser även att mobilen inte bara används på språng utan många använder det även i hemmet. Under Solsidan så spikar trafiken så fort det blir reklam och man ser att folk sitter med sin mobil eller tablet i handen samtidigt som man tittar på TV. Man ser idag mycket möjligheter med second screen, vilket jag också har skrivit om förut där jag ser iPad Mini som den perfekta partnern till TV-tittandet. Man kan göra mycket i det mobila fältet och uppmanar fler att prova sig på det eftersom det är väldigt få som har gjort det idag. Här finns det mycket användare att konvertera om man gör det rätt.

Prognosen de på Aftonbladet har är att mobilen kommer gå om desktop i Q1 eller Q2 2013. Nu sker det skiftet som många av oss har väntat på.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273