Innehåll måste prioriteras

Man pratar mycket om utvecklingsprocesser och något som slog mig för något år sedan är att innehåll ofta (om inte alltid) kommer i sista ledet. Jag började snöa in mer och mer på innehållsstrategi och innehållsmarknadsföring vilket sällan förekommer i projekt förrän i slutet när programmerarna har pushat den sista biten av koden och genom det släpper in de som ska använda systemet för att producera innehåll. Det är ju ändå genom innehåll man skapar synlighet och sökbarhet idag. Fokus har har alltid varit på affärsmålen, utseendet och skalet men tyvärr inte med innehållet i första ledet. Jag tror därför att vi måste gå mer och mer mot en innehållsdriven utvecklingsprocess och prioritera innehåll först.

Processen i ett digitalt projekt börjar ofta med en tydlig strategi. När man har den tydliga strategin så går man över till att utveckla wireframes för att visa på struktur och i bästa fall även testa wireframes på riktiga användare. När detta är gjort så skapar man en design tillsammans med kunden för att kunden verkligen ska veta hur det slutgiltiga resultatet kommer att se ut och följer affärsmålen. Efter det så får ett gäng utvecklare börja programmera utifrån den färdiga designen. När det är klart och kunden har godkänt att funktionerna överensstämmer med designen så börjar någon från kundens sida att producera innehåll.

Detta har alltid fungerat tills dess att den som producerar innehåll kommer på att de måste ha en ny funktion som inte går att göra. Det kan vara alltifrån att hantera fler bilder än en, möjlighet att lägga in videos i en annan storlek än det som är tänkt eller att lägga till en faktabox till en text. Saker som inte riktigt fanns med i en ursprungsspecifikation för att just det inte behövdes för stunden. Så går det när man alltid, alltid, alltid tar innehållstyperna som självklarheter till det skal man utvecklar.

Innehåll ser olika ut för alla och det som kallas för osynliga krav är vanligt i kravspecifikationer. Dessa måste fångas upp i början av ett projekt för att inte låsa innehållsproducenten. Det kunden måste veta är hur digitala beteenden och synlighet fungerar idag då de inte är samma som det var för bara ett par år sedan. Det är samtidigt mycket element som kommer upp efter det att projekt har lanserats som man vill kunna få in och att vara låst till sitt publiceringssystem är sällan roligt.

Före man spikar den digitala strategin måste man lära kunden hur digitala beteenden fungerar idag och det är viktigt att producera riktigt innehåll tillsammans för att se vilka utmaningar man har redan i början av projektet. Ifall en interaktionsdesigner har riktigt innehåll att arbeta med så blir produktionen av slutresultatet betydligt tydligare att arbeta med. Bara tanken med att arbeta internationellt blir tydligare då man måste ta hänsyn till olika språk där texter blir längre, kortare eller läses från höger till vänster där både interaktionsdesignern och designern kommer ha stor nytta av att ha ett gäng redan producerade innehållstyper. När man designar om sin redan befintliga digitala produkt så vill ofta kunden förnya och då gäller det även innehållet för att det gamla ofta känns utdaterat och gammalt.

Det man kan ta hänsyn till när man börjar med innehåll är bland annat innehållets volym per innehållstyp, vad innehållet ska lyfta fram och vilken tonalitet man ska ha genomgående. Man ser även vad som är viktigt att lyfta fram och vilken typ av innehåll som ska kunna produceras. Några exempel på detta kan vara ren text, , ingresser, punktlistor, numrerade listor, bilder, videos, faktaboxar eller tabeller. Vet man vilken typ av innehåll som kan tänkas produceras redan från början så har både en interaktionsdesigner och en designer en bättre överblick över vad kunden är i behov av. Dessutom så ger det en mycket tydligare bild för en utvecklare att se vad som behöver göras.

När man ha producerat riktiga innehållstyper med över 30 sidor med riktigt innehåll så kan man lätt se vilket innehåll som ska finnas med i en artikel eller en sida om en enskild anställd exempelvis. Man märker fort om kunden skriver korta texter eller långa texter, använder andra typer av medier och det blir dessutom lättare att kategorisera innehållet för att skapa en tydlig navigering och sökbarhet. Förhoppningsvis så är det många projekt som prioriterar innehållet före det att första spadtaget för design och kod har tagits, jag har bara inte sett det ännu.

Arbetar ni med innehåll löpande i er utvecklingsprocess på det här sättet? Berätta gärna för så vill jag arbeta också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *