Väga, mäta och peppa

Det senaste 1,5 åren har jag ätit gott. Flera gånger i veckan. Nästan varje dag om jag tänker efter. Det har resulterat i att jag har gått upp lite i vikt. Närmare 15 kilo på 1,5 år, vilket är den tid jag bott i Stockholm, om man ska vara detaljerad. Som många vet så är det dessutom lättare att gå upp i vikt än att gå ner i vikt en från den första september så börjar mitt, på riktigt, första försök någonsin att gå ner ett par kilon. Det är inte för att jag inte trivs med mig själv, för det gör jag verkligen, och det är inte för att jag inte vill äta gott, för det vill jag också verkligen. Jag mår inte heller särskilt dåligt av det. Jag måste bara äta lite mindre varje gång jag äter för att det inte ska eskalera och till slut bli ett problem.

För att lyckas med detta så tjuvstartade jag förra månaden med att köpa en ny våg. Det är en Withings, som jag för övrigt skrev om för drygt två år sen. Den kopplade jag ihop med ShapeUp Club som jag har registrerat mig med ett betalkonto på. De har en föredömlig app till iPhonen som man inte får missa om man planerar att räkna kalorier och planera sin viktnedgång. Självklart har jag också kopplat Runkeeper till ShapeUp Club så att den registrerar kaloriuttaget varje gång jag rör mig. Jag försöker vanligtvis gå 7-10 km efter jobbet varje dag.

Förutom att räkna kalorier så har jag även en stegräknare som heter Fitbit som räknar mina steg och hur många trappor jag går i. Detta för att kunna sätta dagliga mål för mer vardagsmotion. Förutom det har jag också börjat försöka spåra mina sömnvanor med hjälp av Fitbit och Sleepcycle för att se om jag kan göra något för att sova bättre.

Från den 1 september till den 1 maj så har jag ett mål att gå ner lite drygt 20 kg. Jag har delmål på hur långt jag ska gå genom Runkeeper och hur mycket kalorier jag får äta per dag för ShapeUp Club. Jag har tjuvstartat lite sen jag fick min Withings och på 3 veckor har bottennoteringen varit 6 kg lägre än där jag började. Nu ska vi bara se om det går att nå det slutgiltiga målet också. Hur gör du för att peppas att gå ner det där extra kilot och mäter du också några av dina vanor för att peppas?

33 reaktioner till “Väga, mäta och peppa”

 1. Gillar't. Gadget boy fitness. Blåtandspulsband synkat med RunKeeper är rätt fiffigt också för att intervallträna i pulszoner (vilket ju inte är så tokigt om man nu vill gå ner i vikt och inte vill nöta och slöspringa tills knäna trillar isär).

 2. Snubbar med gadgets som tränar, menade jag (är själv sådan). Allt blir bättre och roligare med lite teknosås enligt min erfarenhet =)

 3. Min stora utmaning är mina egna prioriteringar där den egna hälsan aldrig står högst upp på listan. Rent intellektuellt fattar jag att det är dumt, men är det en leverans som ska iväg om 90 minuter så tar jag mig an den istället för att träna. Och det ironiska är förstås att det alltid fins något som känns brådskande.

  Men, det är ju aldrig för sent. Jag har samma setup som du ungefär, bortsett från Fitbit – men jag tror jag tänker skaffa mig en sådan jag också!

 4. Jag har också samma problem. Eller att orken slår till efter en arbetsdag och man är helt slutkörd och prioriterar aldrig hälsan och träningen har jag aldrig haft tid med. Jag tror även mina sömnvanor gör att jag missar en del ork på dagtid. Därför tänker jag tracka sömnen också och kolla om det blir bättre när jag ökar från mina 4-6 timmar till 7-8 timmars sömn per dygn.

  Kolla även på Nike Fuelband beroende lite på vad du vill ha. USPen för Nike är att den synkar via blåtand och inte att man måste koppla den till datorn vilket är smidigt.

 5. Jag har en Omron BF-500, inte automatiskt uppkopplad, men med en egenskriven mobilapp/webb så registrerar jag mina värden näst intill dagligen (vikt, fett, muskler, visceralt fett) för att få ut fina grafer. Har data till/från periodvis I 3-4 år bakåt. En kompis sparar sina värden I samma databas så vi kan lägga graferna ovanpå varandra för att motivera (tävla) vem som ligger på minst fett. :)

 6. Söker en liknande tävlingsfunktion med en kompis som jag tävlar med till den 1 maj i störst förändring viktmässigt. Har du något tips på en webapp som kan klara det bra tillsammans med en Withings?

 7. Peter Rosdahl vikt är lite vanskligt. Jag är en av dem som kör Omron BF-500. Har kört fettminskning med Erik Karlsson och en till vid ett par tillfällen och min bror vid ett annat tillfälle. Just min bror taggades av det och har fortsatt träna efter att tävlingen var över :)

 8. Den vi använder är typ lite snabbhackad bara, för manuell registering. Har haft planer på att göra den lite mer seriös ganska länge, men ni får gärna prova den om ni vill, förvänta dig inga underverk bara i gränssnitt och funktionalitet :) Adda mig på FB så kan vi ta en chat om det isf.

 9. Grymt Peter, heja! Jag har aldrig haft som mål att gå ner i vikt, men när jag har siktat mot en mer vältränad kropp har jag märkt att det ena brukar leda till det andra: mer träning leder till bättre kostintag och bättre sömn som leder till mer energi för (bland annat) träning. På köpet förvinner det enorma sötsuget (helt försvinner det dock aldrig, för det vill jag inte).

  Peppad blir jag av snygga fotografier på snygga kroppar 😀

 10. Grymt Peter, heja! Jag har aldrig haft som mål att gå ner i vikt, men när jag har siktat mot en mer vältränad kropp har jag märkt att det ena brukar leda till det andra: mer träning leder till bättre kostintag och bättre sömn som leder till mer energi för (bland annat) träning. På köpet förvinner det enorma sötsuget (helt försvinner det dock aldrig, för det vill jag inte).

  Peppad blir jag av snygga fotografier på snygga kroppar – men att nörda in på den tekniska biten av träningen och att kunna föra statistik (och gärna publicera så att andra kan se det, och ge mig en spark i baken om det dröjer för många dagar mellan uppdateringarna) ger mig det lilla extra när jag känner att annat kanske är roligare/bättre än träning.

 11. Just det är något som inte sporrar mig. Jag trivs väldigt bra med mig själv och eftersträvar egentligen inte att se annorlunda ut. Men jag vill inte gå upp lika mycket till. Just träningen är inget som sporrar mig, än. Men det kommer nog när jag orkar lite mer än vad jag gör nu :)

 12. Jag har gått ner 36 kilo på ett år, du har en spännande resa framför dig. Det handlar framförallt om att skaffa varaktiga träningsrutiner som man tycker är roliga och att lära sig äta varierat och lagom mängd för att det ska hålla i längden. Tekniken kan absolut ge en sporre och hjälpa dig att få verktyg i din resa! Lycka till!

 13. Predrag Selimanovic Ehm.. Det gör inte jag. Jag orkar med mycket och sover ofta enbart 4-5 timmar per natt. Det handlar inte om orken främst.

  Therese Lestander Whoa! Snyggt jobbat! Jag behöver mer vardagliga träningsformer och äta mindre så räcker det bra för mig.

 14. Jag är som dig Peter Rosdahl att jag gillar min kropp. Däremot taggas jag av att veta att jag kan få min kropp att göra saker som jag tidigare inte kunnat och träningen hjälper mig att ta mig dit. Det stora plusset är att man kan äta mer också och ändå stanna på +-0 :)

 15. Härlig början! ja vet hur svårt det kan vara! men låter som du sattsat på detta av helt rätt anledningar! detta kommer gå som smort! jag blev inspirerad att följa ditt exempel!:)

 16. Jag förstår vad du menar, men man kan faktiskt äta väldigt gott trots att det är hälsosamt. Det är kombinationen kolhydrater + fett som är farligt för nästan alla. Jag ÄLSKAR mat men är faktiskt lite förvånad över hur gott det är med nyttigare alternativ. Satsar man på råvarorna så är det riktigt trevligt att leva ett hälsosammare liv. :-)

  Lycka till, Peter!

 17. Vi kör ofta riktigt bra råvaror hemma och springer i saluhallar varje vecka för de absolut bästa råvarorna men för mig handlar det om att inte äta för stora potioner för jag kan verkligen inte se skillnaden kaloriemässigt på en sallad och en Big Mac & co med plusmeny. För mig var det typ i princip likadant tills jag började mäta. Nu vet jag att så inte är fallet, men det är inget jag någonsin hade lärt mig förut.

 18. Den stora boven är inte maten, det är alkoholen (om du dricker mycket öl). Men jag gillar ditt initiativ och står bakom dig till 140%!

 19. Woho! Synd däremot att du inte köpte en Withings. Skulle gärna se ett gäng som er gå igång på att hacka något med deras api för att få folk att tävla i viktnedgång :)

 20. Bra jobbat Peter! Alltid bra att ha en målsättning att jobba mot. Ett tips är väl det gamla vanliga: dra ner på kolisarna och ät mer protein. Du verkar ju vara jordens bäst kittadeför att hålla koll på att du ligger på ett dagligt kaloriunderskott vilket ju måste vara den enda regeln för att gå ner i vikt.

  Vardagsmotion: Jag skrotade SL-kortet i april och får därmed några extra promenader varje dag. Saknar bara kortet när det ösregnar (vilket det iofs gör ganska ofta…) :)

  Använder ShapeUp dagligen och RunKeeper för all cardio. Har kikat lite på Fitocracy för att logga hur mkt vikt jag tar, och förhoppningsvis ökar, i olika övningar på gymmet men har inte fallit för den än. Bästa peppen tror jag du får av glada vänner och av den sköna känslan du får när du klarar dina uppsatta delmål. Jag hejar på dig :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *