Kommande iPhone 5 och framtidens betalningar

Det går väldigt mycket rykten om iPhone 5 just nu och ett av dem är att det kommer innehålla ett NFC-chip. NFC, eller Near Field Communication som det heter, är lite som en ny version av RFID som bland annat används på stora delar av våra lokaltrafik i Sverige. Alltså när man bara behöver hålla chippet mot en läsare så tar den emot en signal på hur många dagar man har kvar på sitt månadskort exempelvis. Det är bara ett rykte som har florerat sedan 2 år tillbaka men nu är verkligen chansen stor att det kommer.

Om NFC implementeras i den kommande versionen av telefonen så kommer medlemsklubbar, lojalitetsprogram rabattkuponger och biljetter sakta men säkert att försvinna med hjälp av Passbook som kommer samtidigt till iOS 6 utan att behöva använda QR-koder eller andra typer av avläsningskoder. Det kan helt klart vara ett steg närmre den digitala plånboken. Det gör att vi blir lite mer sårbara om vi tappar mobilen men samtidigt slipper det mesta som har med kort att göra.

Att det dessutom har inbyggt stöd för påminnelser och GPS så kan den både se när du ska vara på ett ställe för biljetten samt att när du är i närheten så kommer en notifikation upp för det. Med detta så borde man kunna göra hur mycket som helst. Speciellt om du har en platsberoende eller tidsberoende verksamhet.

Förutom Starbucks, Fandango och American Airlines så hoppas jag att svenska handlare och andra företag snabbt hoppar på det och speciellt storföretagen såsom ICA,  Åhléns och SF Bio med flera för att få snurr på det. Jag har dessutom stora förhoppningar på att svenska Wrapp hoppar på också redan från dag 1 för att kunna fortsätta hålla i ledartröjan på kupong-marknaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *