Vi är den sista generationen som sitter vid en skrivbordsdator

När man pratar om (det töntiga begreppet) digital natives så pratar man ofta om folk som är födda år 1983, alltså lika gamla som mig och yngre. Vi som växte upp med en dator från det att vi var ca 10 år och fick internet hemma runt 14-15 års ålder. Det var inte ett snabbt internet men det fungerade. Jag själv fick väldigt ofta under min uppväxt höra att jag skulle gå ut mer och inte sitta framför datorn så mycket. Halva nätterna spenderades framför datorn och likaså dagarna efter skolan när jag kom hem. Självklart var jag ute och träffade människor i min närhet ofta men det gick att vara socialt via internet också, vilket jag befarade väldigt tidigt.

Idag ser det lite annorlunda ut i samhället. Vi börjar med de allra yngsta som man allt oftare ser sitta med en iPad eller pilla på sin förälders iPhone. De är enkla att hantera och vem smälter inte av Toca Bocas fantastiska digitala leksaker? När man går upp i åldrarna till de som har mobil så använder färre och färre desktopen. Det känns som ett skifte i hur vi använder digitala tjänster.

För mig gick det upp när Instagram såldes till Facebook. Plötsligt var tiden inne och vi började se tjänster som enbart finns och fungerar på mobilen. Mina tankar gick kring vad jag egentligen använde datorn till och det visade sig vara mindre än vad jag tidigare trott. Jag har alltid varit en som sagt ”Nej nej, det kan du glömma, vi kommer aldrig göra oss av med den bärbara eller stationära datorn” men har nu gjort en 180 graders vändning och ser istället hur folk runt omkring mig gör färre och färre saker med sin stationära eller bärbara datorn. Det spelar ingen roll om den enbart är någon centimeter tunn, väger något enstaka kilo och har en skärmstorlek på 11 tum. Det är ändå ett större moment att ta upp den än att bara använda mobilen.

Man kan göra det mesta på mobilen idag och de i min närhet använder sina datorer vid få tillfällen. Den används när man spelar tunga spel såsom StarCraft II exempelvis. Den används även när man skriver längre mail eftersom det fortfarande känns skönt att skriva på ett tangentbord, även andra längre texter så vill man fortfarande använda tangentbord, exempelvis när man ska skriva böcker. Den används även när man ska visualisera mycket data samtidigt, såsom exempelvis aktiekurser i realtid. Det är också smidigt att ha när man ska programmera. När man arbetar och producerar så är den traditionella datorn fortfarande enklast att ha att göra med men när man lämnar arbetsplatsen behövs den desto färre gånger. Då gäller det bland annat banktjänster enligt mig.

Det finns även andra saker där den traditionella datorn inte alls behövs lika mycket och snabbt känns överflödig. Speciellt när du ska ta fotografera och dela ditt fotografi snabbt är det väldigt smidigt. När du ska skriva kortare texter till varandra eller kommunicera på annat sätt, inte så ofta telefonen går varm för samtal utan mer för SMS, tweets, IM-meddelanden och Skype. Dessutom kan dina vänner kan enkelt få reda vilken plats du är på så att ni kan mötas upp, bara det var de flesta rädda för för bara ett par år sen. Dessutom är det enkelt att ha tag på snabb information om vad som helst via exempelvis Wikipedia mobilt. Även saker som är med hjälp av notifikationer hjälper mig mycket. Exempelvis att jag ska boka tvättstugan direkt när jag når min adress som jag ställt in så plingar det till. Till tidningarnas stora förtret så konsumerar jag så gott som alla mina nyheter mobilt idag också.

Vi har redan sett och kommer få se mycket mer av det skifte när vi går helt ifrån desktop-datorerna och enbart använder mobilen. Det som Steve Jobs kallade för Post-PC eran. Vi är egentligen inte den primära målgruppen för den, det är våra småsyskon och barn som är målgruppen. Nu handlar om att börja utveckla för en framtida generation och inte sitta fast i gamla mönster och häcka. Jag skulle faktiskt också tro att vi är den sista generationen som sitter framför en skrivbordsdator.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273