Mobilen som primär enhet

På senare tid har jag upptäckt att jag tänker på mobilen som primär enhet och desktop som sekundär i allt. Det började någon gång dagen efter det att den fantastiska fototjänsten Instagram köptes upp av Facebook och det mobila spelet började på riktigt. När jag berättar det för andra så är det inte sällan att de stöter bort det med ett ”ja, men det kan jag ju inte arbeta på” eller använder min egna klassiker ”aldrig att jag kommer sitta och surfa på en mobil i timtal i sträck” men nu är tiden verkligen här och jag använder mer och mer sällan min dator till fördel för både iPaden och iPhonen.

Det är kanske inte så att jag helt har lämnat datorn för just nu går det exempelvis snabbare att skriva den här bloggposten med tangentbord men det dröjer inte länge till innan jag kopplar ett tangentbord till iPaden och gör allt där istället. Den har dessutom en otroligt bra (men ganska klumpig) kamera. Så, vad ska jag egentligen med en dator till när jag kan göra allt på mina mobila enheter?

När det kommer till utveckling av nya webbplatser och webbtjänster så ser vi att fler och fler helt överväger att skrota desktop-versioner och fullskaliga webbversioner för att färre och färre använder datorer men fler och fler använder sig av sin mobiltelefon eller tablet enbart. Ju mer jag tänker på det desto mer övertygad blir jag och det blir lättare och lättare att hitta argument för att helt utesluta den klassiska desktop-datorn.

Före Steve Jobs dog så pratade han ofta varmt om det han kallade för ”Post-PC eran” och just den tiden är här nu och som någon annan sa, ”Ifall Facebook skulle grundats idag så skulle det ha varit en mobil applikation till iPhone”. Jag trodde bara inte att det skulle gå så här snabbt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *