Lite om innehållsstrategi

Efter att ha publicerat gårdagens post om böcker jag vill läsa på semestern så kom det in en del förslag på böcker jag borde läsa och dessutom tipsade bland annat Sebastian om en föreläsning med Karen McGrane som jag har bäddat in här ovan. Jag har helt snöat in på innehållsstrategi det senaste halvåret och har läst mycket i ämnet och mer kommer det att bli. Den här föreläsningen var däremot ny för mig.

Hon tar upp en intressant sak med mätning av admingränssnitt som jag fastnade lite extra för. Om man är i innehållsbranschen som exempelvis ett mediehus så borde man mäta sitt CMS admininstrationssidor likadant som e-handlare mäter sina e-butiker. Alltifrån hur länge en person stannar på webbplatsen kan enkelt bli hur lång tid en artikel tar att skriva. Journalisterna skulle kanske gå i taket ifall det presenterades men som chef skulle det vara extremt intressant. Man kan däremot inte alltid mäta journalistik kvantitativt utan måste även ta hänsyn till spridning och kvalitet på artikeln med mera. Däremot så är det bra underlag för kvalitativ analys av innehållsproducenters arbete.

En annan sak hon tar upp är amerikanska radiokanalen NPR som har en ny innehållsstrategi för att matcha innehåll oavsett vilken plattform innehållet ska visas på. Projektet kallas för COPE (Create Once, Publish Anywhere) och kanske inte låter så hett men det är riktigt bra tänk. Oavsett om det ska publiceras som vanlig webbsida eller mobilsida eller i en app eller som en bloggpost så ska det vara samma innehåll. Det är en del av deras strategi för innehållet för att kunna öka spridningen av innehållet och göra det lättare att använda innehållet överallt. Det handlar inte om vilket typsnitt man har eller storleken på tecken längre. Det handlar om var man kan få ut innehållet, hur snabbt man får ut innehållet och att det passar alla typer av plattformar.

Ifall du är intresserad i ämnet så borde du lägga 30 minuter för att se keynoten ovan från Together London från förra året. McGrane säger mycket matnyttigt som varje organisation i förändring borde ta in. Det är ett måste för de som arbetar med innehåll som intäktsdrivande faktor. Tänk på att vi lever i en ny tid som kräver nya arbetssätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *