Det internationella mobilabonnemanget

Drömmen att skapa en resetjänst har legat mig nära om hjärtat länge och redan nu har vi ett par bra svenska försök i och med Tripbirds, Tripl och ATLS bland andra. Själv har jag alltid drömt om en bra mobil tjänst som fungerar när man är ute och reser. En app man tar upp och direkt får reda på vad som händer när man är i närheten oavsett om det gäller ett lokalt evenemang, en bra pub eller ett soft museum.

Det fungerar jättebra när man kommer till andra städer som Göteborg eller Malmö exempelvis och ska se vad som finns att göra i närheten men så fort du lämnar landets gränser så förvandlas smidigheten till något så dyrt så man knappt vågar titta på mobilen. Vi kan ta Telenor som exempel där det kostar 124:- per påbörjad megabyte. Det kostar alltså i runda slängar 400:- att skicka iväg en bild från din iPhone 4S till din mail ifall du gör det via mobilnätet.

Problemet ligger inte i att det inte går att göra bra tjänster, för det finns det gott om. Problemet ligger i att det är dyrt att använda dem på den plats man är på om man inte är Sverige. Det behövs ett abonnemang för oss som bara vill hantera datatrafik i olika länder för jag kan betala ganska bra för att ringa utomlands, det har sällan stört mig. Men att vara digitalt handikappad när jag är utanför Sveriges gränser är extremt begränsande för att använda de tjänsterna som är anpassade för att resa.

Ett bra exempel som lyckas är Amazons 3G Kindle som har fri 3G-täckning i över 100 länder för att göra det möjligt att ladda ner böcker när man reser. Nu handlar det säkerligen oftast om väldigt lite data per bok vilket gör att de säkerligen går runt per bok men det är principen som är viktig. De har säkert kämpat otroligt hårt för att operatörerna skulle gå med på det men det visar på att det redan nu fungerar. Det måste kunna skalas upp.

Nu när vi är ett mer resande folk som dessutom vill dela mer av våra upplevelser i form av statusuppdateringar, bilder, videos eller incheckningar så vill vi kunna använda det mer fritt oavsett var vi är i världen utan att bli ruinerade på kuppen. Tiden borde vara inne nu för att skapa det internationella mobilabonnemanget.

8 reaktioner till “Det internationella mobilabonnemanget”

 1. Kan inte annat än att hålla med till 100%. Så sjukt trött på att leta lokala simkort dit jag åker. Nu sist i London är första gången det gick fullständigt smärtfritt. 3 i england har ett kontantkort för 15£ för obegränsad data som varade i 30 dagar. Helt genialt. Satte i kortet och det fungerade direkt. Men jag sökert också det där internationella. Telenors 79kr/dag blir helt orimligt i längden även om det är något steg på vägen.

 2. Självklart är drömmen att det ska vara samma pris var man än är. Det näst bästa imo vore att vi slutar ha dessa hemska fysiska sim-kort och istället är abonnemang bara en prenumeration man köper i telefonen. Åker jag utomlands ska jag alltså kunna gå in på t.ex. inställningar – abonnemang på min telefon och de aktuella operatörerna i det aktuella landet visas med X antal abonnemang och jag kan välja att signa upp på t.ex. en månad av ett visst abonnemang. Sen när månaden är slut så återgår allt till det normala.

 3. Inom EU borde väl mobilföretagen ha samma pris tycker jag. T ex om nu Tre finns I Spanien och jag åker dit så ska det inte kosta mig mer (om jag är Tre kund). De flesta mobilföretagen finns representerade I europa så det borde inte vara några problem. Förutom lokala kostnader..

  Men å andra sidan så ser man idag att allt fler börjar använda Data för kommunikation istället för GSM/SMS och även där börjar mobilföretagen att reglera hur mycket det ska kosta att kunna Skypea t ex. Den utvecklingen gillar jag inte!

  Det bästa vore om utvecklingen av att använda det gamla analoga nätet som användes av TV kanaler.. där har du ett tomrum som kan användas som ett wifi-nät (mesh).
  Tänk att hela landet (+utlandet) har ett enda stort wifi nät, vart du en går.

  http://googlepublicpolicy.blogspot.se/2008/05/larry-page-talks-about-googles-vision.html

  http://www.wirelessinnovationalliance.org/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *