De här tjänsterna vill jag ha i en mobil bank

Jag fick en del kritik för att jag tror på en helt mobil bank. Ofta handlar kritiken om att låsa ut folk som inte har en tillräckligt bra mobil samt att man behöver skärmyta för att kunna sköta sina bankärenden. Självklart finns det banker som inte passar alla men det finns nischade banker som kan göra tillräckligt. Vi har sett att mobilanvändningen ökar drastiskt det senaste året och jag tror det finns utrymme för en bank som enbart finns i mobilen.

Vi ser redan idag bra exempel både från Skandiabanken och SEB där vi har bra början på appar. Men det räcker inte tycker jag. Funktionen med att fotografera sin OCR-kod är det bästa vi sett på länge men det finns så mycket mer man skulle vilja att appen ska klara. Jag vill lista ett par saker här.

Notifikationer
Jag skulle alltid vilja ha valbara notifikationer om det stormar. Oavsett om det gäller att pengarna på ditt konto sjunker drastiskt eller ökar drastiskt så är det bra att få notifikationer. Ibland får man lön och någon gång kanske ditt kort blir skimmat, en vardag för många. Notifikationer kan vara bra i många fall, det här var bara ett par.

Facebook-integration
Jag vill enkelt kunna skicka pengar till mina Facebook-kontakter och även ha chansen att enkelt kunna ta emot pengar. Det ska ske genom ett klick och kunna få vännerlistan direkt från Facebook-applikationen via en oAuth-koll. Att detta inte finns idag är konstigt tycker jag och att lägga till sina vänners konton på en internetbank är inte det lättaste. Då ska vi inte heller gå in på hur svårt det är att hantera dessa man lagt in.

Kortsiktigt sparande
Jag vill kunna sätta mål för kortsiktigt sparande och enkelt lägga undan pengar varje månad till dessa och få en överblick på hur lång tid det är kvar tills de målen är nådda. Oavsett om det gäller att spara till en dator eller till en resa. Istället för att ha olika konton för kortsiktiga sparanden så vill jag hellre ha olika flikar på samma konto för detta. Så svårt ska det inte vara att strukturera upp samma konto fast i olika delar för dina drömmar. Skulle här också vara fantastiskt att få en notifikation när du nått ditt mål.

Kontoutdrag
En lista på kontohändelser finns redan idag i de flesta appar men det är en lista rakt av med ett konstigt nummer eller något namn och sen ett belopp. Detta måste kunna göras mycket sexigare. En swipe över posten i utdraget för att enkelt kunna få fler alternativ om kategorisering och/eller uppmärkning. Kanske till och med så att dela notan på det sättet tillsammans med de du var ute och åt med igår. En notering själv vad det var kan också hjälpa en långt. Att göra ditt kontoutdrag socialt skulle till och med kunna vara bra ibland. Det finns hur mycket som helst som kan döljas under en transaktion som skett på ditt kontoutdrag, men ingen gör något åt det.

Budgetering
Förutom att budgetera för kortsiktiga sparande så vill man även kunna få en bra blick över sina fasta utgifter. Det gäller boende, mat, transportkostnader och sådana utgifter som man måste sköta om varje månad. Dessa ska man enkelt kunna föra in som fasta utgifter och kunna ta höjd för det. Det är ju inte direkt någon bank idag som hjälper sina kunder med det. Även för andra utgifter så vill man kunna märka upp dem för att kunna ha med dem i kommande månaders budgetar. Att enkelt få reda på hur mycket pengar man kan lägga på de dyra luncherna eller på kläder varje månad skulle vara glänsande för många andra.

Vi måste börja se våra bankappar på samma sätt som vi ser våra hälsoappar. Vi har exempel som Runkeeper som håller koll på hur långt vi går eller springer och redoviser all data kring din träning och sen har vi även ShapeUp Club där vi enkelt bokför och räknar våra kalorier. På samma sätt ska banken kunna hjälpa dig med din ekonomi.

Jag tror inte vi är klara med en mobil bank ännu för att storbankerna släpper nya versioner av samma app hela tiden. Jag tror vi har lång väg kvar att gå. Anledningen till att de borde skrota utvecklingen för desktop är för att ge all utvecklingstyngd på mobilen, det är där vi kommer sköta alla bankärenden om bara några år. Det är dags att börja förbereda oss för det.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273