Berättelsen väljer plattformen

Folk brukar ofta säga saker som ”Nej, du använder väl inte in mobil mer än din dator?” när jag börjar gaffla igång om att mobilen kommer ta över desktop inom bara ett par år. Det roliga var att min sambo bekräftar ofta det och imorse hände det när hon tog upp sin iPhone för att kolla nyheterna på samtidigt som hon hade sin MacBook Air i knäet. Jag kollar sällan på hur jag själv använder medier utan ser alltid på människor i min närhet vilket är betydligt roligare och ger en mer sanningsenlig bild.

Kommande projekt com Cir.ca verkar helt vara på det spåret med att omdefinera hur vi ser på nyheter och News.me vill också få oss upptäcka kuraterade berättelser. Hoppas dock att kuraterade nyheter inte enbart blir fallet utan även att det kommer upp uppstickare som Matter där innehåll skapas professionellt också. Det är lite det vi saknar. Människor som får betalt för att skapa dessa berättelser.

Jag tycker att Wired UKs chefredaktör sa det väldigt bra under Nordic E-commerce Summit i våras när han sa att han en gång i tiden hade börjat som chefredaktör för ett magasin men nu istället var chef över en organisation som berättar historier. Det tryckta magasinet är inte längre i fokus utan berättelsen är helt i fokus. Det är främst berättelsen som väljer plattformen, inte tvärtom. Om det sen kommer som podcast, app, tryckt, mobil webbplats, infografik eller vad det nu kan vara spelar ingen roll. Bara det når folk på det sättet budskapet passar bäst.

Själv tror jag att mobilen helt kommer ta över de snabba nyheterna och längre berättelser kommer göra sig bättre på andra plattformar. Skiftet går däremot snabbare än vad vi tror.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273