Är Sverige redo för en mobile-only bank?

De senaste månaderna har varit helt galna i den digitala världen då den sociala fototjänsten Instagram köptes av Facebook för nätta 1 miljard dollar. Det som diskuterats mest på grund av det är hur en applikation utan en webbplats kan vara värt så mycket fast det är inte det jag vill ta upp här. Jag skrev häromdagen också om det jag tycker mig kunna se i beteendeförändring hos människor när man går över till mobilen som primär enhet. Det jag vill ta upp nu är varför banker slår sig fast vid att behålla sitt gränssnitt för desktop när vi ser att fler och fler får smartphones och tablets. Det behöver inte vara via appar utan skulle kunna fungera via enbart en mobil webbläsare.

Finns det något som vi egentligen använder våra datorer till, förutom att kanske ha ett numeriskt tangentbord för att snabbare skriva siffror, som gör att vi behöver ha kvar den gamla desktop-banken? I vissa afrikanska länder har vi exempelvis sett exempel på SMS-banker så varför skulle inte vi kunna göra samma sak här och istället för att se banken som ett kontor, och inte längre heller se banken som stället du logga rin på din dator enbart kunna använda din mobil när du gör bankärenden?

Det är faktiskt bara en sak jag ser som skulle vara problematisk med dagens bankärenden och det är snabb handel av aktier och fonder för daytraders, men å andra sidan så använder väl de sällan den vanliga storbankens webbplats för det. Resten av allt man gör på en bank skulle man kunna klara sig med alldeles utmärkt enbart med mobilen. Man har till och med gjort det smidigare i vissa fall när det handlar om att betala räkningar då du kan scanna in OCR-numret med hjälp av mobilens kamera.

Koncentrerar de sig på att göra en riktigt bra bankupplevelse i mobilen så kommer inte desktop-versionen att behövas alls. Det finns inga hinder för att någon ska ta första steget och egentligen börja avveckla sin desktop-bank till fördel för en helt mobil bank. Tiden här här nu. Det är bara dags för någon av de stora bankaktörerna att göra något.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273