Det behövs en ny social RSS-läsare

Det sägs att RSSen är död men nu när Google har tagit bort all social funktionalitet med sin RSS-läsare Google Reader så känns det som att något saknas. När de verkar satsa alla kort på att få oss att bli mer aktiva i Google+ så får jag bara mer och mer avsmak för den tjänsten. Det är liksom inte spännande att gå in och kolla vad alla gör för ingen gör något annat än vad de som är aktiva redan gör och skriver på Facebook eller Twitter, så varför ska jag ens kolla av Google+?

Jag vill kunna följa minst 500 bloggar regelbundet utan att behöva känna mig stressad av att det, då är det också självklart att det inte stör de 2000 jag följer på Twitter, de podcasts jag lyssnar på eller den bok jag väljer att läsa för stunden. Att kunna följa med trots att jag inte kollat av RSS-läsaren på ett par dagar och samtidigt följa andra som kuraterar nyheter åt mig. Kunna få det viktigaste dag-för-dag under två veckor tillbaka när jag varit på semester – jag försökte med detta sist jag var ute och inte följde med i nyhetsflödet och det gick verkligen inte att gå tillbaka dag för dag. Jag vill självklart välja själv vilka som sköter utsorteringen av mina nyheter och jag ser gärna att de kommenterar nyheterna. Att jag själv vill kunna spara ner det jag läst i min egen struktur av mappar och taggar är en självklarhet för att kunna referera till senare eller helt enkelt bara läsa det igen när jag känner för det. Dessutom en funktion att kunna stjärnmärka objekt, spara ner bilder eller se just det där videoklippet på den där föreläsningen senare är något jag vill. Min nyhetstjänst behöver inte vara något stort mediehus som pumpar ut gatekeeprade nyheter till mig utan mer de jag litar på som levererar de nyheter som jag är intresserade av, oavsett om det gäller teknik, media, politik eller sport.

Men det här finns inte ännu. Det finns ingen riktigt bra tjänst där jag kan göra detta. Det finns ett gäng RSS-läsare men ingen som kan hantera såpass mycket information och ifall den skulle kunna det så lovar jag att den varken är plattformsoberoende eller det minsta social. Det närmsta jag kommer är Reeder som är en applikation som lägger sig över Google Reader men jag har svårt att gräva igenom tusentals poster om dagen med den och dessutom känns den inte social någonstans. Jag har testat precis hur många andra RSS-läsare som helst i mina dagar. Det är inte Google+ jag menar trots att det är det som Google vill få mig att tro. Det är bara ett bättre Google Reader jag vill ha. Och om ingen gör detta snart så får man ta saken i egna händer. Troligtvis är jag inte ensam med det här. Har du hittat någon RSS-läsare som passar för dig som social eller du kanske också vill bygga en för just det ändamålet?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/peterrosdahl/webapps/dev_rosdahl/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273