Tänk om Facebook blev en bank

Igår så skrev jag att jag tror att aktörer såsom Facebook snart kommer att konkurrera med bankerna men det finns ett ännu större hot mot bankerna än att de kanske tar hand om internetvalutor. För vad skulle bankerna göra om Facebook en dag helt plötsligt annonserar att ditt konto på Facebook numera fungerar precis lika bra som bankkonto?

Det skulle kunna innebära att du slipper komma ihåg dina vänners kontonummer och OCR-nummer vilket skulle vara som en dröm. Dessutom skulle snabba och fria överföringar kunna fungera, för vem vill vänta bankdagar på en överföring? Att kunna koppla ditt lönekonto dit och få ett VISA-kort hemskickat och direkt kopplat till det kontot vore inte helt fel heller. Företagen skulle på ett simpelt sätt kunna erbjudas att sälja sina produkter och tjänster direkt och att betala går att göra med ett simpelt klick. Alla dina uppgifter såsom exempelvis adress finns ju redan inskrivet så de vet ju vart du ska skicka varorna.

Facebook har passerat 350 miljoner medlemmar och skulle de föras över till bankkunder så skulle även företagen vilja finnas där med enklare en-klicks-köp. Visst krävs det mycket från Facebooks sida för att det ska kunna fungera men visst vore det lönsamt för dem i längden. Skulle företagen kunna få ut vilka som köper deras produkter och i vilka delar av världen det sker genom en smidig överblick så vore det väldigt lockande, för vilket företag vill inte ha koll på vem som köper deras produkter? Det är sådan data som företag säkerligen skulle vilja kunna köpa dessutom.

Visst kommer det dröja ett bra tag innan något sånt här blir verklighet säkerligen men jag ser fram emot den dagen de trygga storbankerna får konkurrens så att de börjar utvecklas i snabbare takt. Jag undrar ofta varför ingen våga ta steget längre med sin internetbank när de har chansen. Om de inte vågar utnyttja sitt eget varumärke kan de väl starta en systerbank för oss som vill ha lite mer. Varför sker inte ens det?

Visst verkar det hända lite saker. Swedbank har släppt en iPhoneapplikation och SEB har börjat snegla på sociala medier via sitt Social Media Newsroom men när det gäller att tänka om kring betalningar så är det mycket som ska till före bankerna ändrar sig.

23 reaktioner till “Tänk om Facebook blev en bank”

 1. Tycker definitivt att många banker är omoderna på webben, men tror inte direkt att Facebook skulle vara någon vidare bank.

  Däremot tror jag att någon bankinriktad startup skulle kunna göra ett mycket gott arbete – vi har ju redan sett spännande saker i form av Kiva, Wesabe, OpenTransact och Entropia Universe. Där är var jag tror att vi har innovation att vänta.

  Ekobanken och Mindark/Entropia Universe inger gott mod om att det finns möjligheter till förändring inom den riktiga banksfären – annars har det sett ut att vara bland PayPal och andra liknande tredjeparts lösningar som innovationen fått finnas de senaste åren.

 2. @Roger Åberg: Förutom att mottagaren av betalningen troligtvis hade behövt sudda ut betalningsmottagarens uppgifter efter 24 h samtidigt som den slet sitt hår över inkonsekventa villkor och ständiga tekniska problem – allt isolerad på sin egna lilla ö.

  Bättre vore väl om flera leverantörer gemensamt utvecklade och enades om en standard såsom http://www.opentransact.org/ ?

 3. Jag tror Facebook, givet en del utveckling och PR-arbete, skulke kunna vara en utmärkt bank. Om ICA, Tesco och andra stora konsumentvarumärken kan göra det, varför inte Facebook?

  350 miljoner. Världens 3e största land.

  Hur många använder PayPal varje vecka (jag gör)? Skulle gladeligen sköta mina betalningar över Facebook om infrastrukturen fanns, precis som med Google Checkout och underbara 1-click Amazon ordering.

  // Manne

 4. FYI, detta är något Facebook har i sin agenda i viss form – har mina källor 😉 – men en ”bank” kommer de kanske inte kalla det i slutändan. Innan dess kommer de garanterat ha lanserat webbshops-betalningar med 1-2 klick mha Facebook Connect (”virtual gifts style” – de har redan påbörjad infrastruktur). Det har redan läckt ut screenshots på vyer där man får en hint om detta. Jag räknar dagarna, och det är därför vi kör all-in på Facebook Connect på den social fashion-webbshop jag nu bygger på. Social banking överlag kommer traditionella banker aldrig kunna catcha up med om de inte bygger om hela sin organisation från grunden (inte så troligt att de inser det i tid). Finns en forksningsrapport någonstans på nätet (hittade inte tillbaka nu, så kan inte länka) som uppskattar att social banking på nätet kommer stå för 10% av traditionella bankernas verksamhet 2017 – vilket jag tror är i minsta laget om Facebook nu tar steget. Jag hoppas det blir så; jag personligen får nervsammanbrott varje gång jag måste logga in på min internetbank. =P

 5. Snurrar man till det ytterligare ett varv: Vem som helst med lite finansiering i baken kan bli en fondförvaltare baserat på social aktiehandel, dvs en person som handlar med aktier och är duktig på detta (aktieportfölj-history-graph som pekar med upp än ner) får pengar att investera andras pengar för och få en slice av detta samtidigt som detta i princip blir en fond (typ). Skulle sannolikt ge bra mycket bättre utdelning än dagens fonder som visat sig ta 40-50% av kakan själva. I framtiden kommer sådana giriga fondförvaltare vara ett minne for sure – remember I said it, jag äter upp min hatt annars. o<;)

 6. Det är väl hit utvecklingen går? Enklare för alla. Om det blir facebook som startar bank eller inte, men i framtiden kommer systemen vara bättre sammankopplade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *