Snabba tankar kring virtuell valuta

Det finns en risk att bankerna håller på att spela ut sig själva just nu när de eldar på säkerhetskraven på sina internettjänster och fortfarande fokuserar helt på tjänster som pensionssparande och bolån. Visst är det schysst med säkerhet och visst ger det mycket pengar i längden med lånen men de kommer förlora lönekontona ett efter ett om de inte gör något drastiskt.

Ifall någon stor aktör såsom exempelvis Facebook får ta hand om lönekontot och sköter ens betalningar var man än är utan krångliga processer för att betala för produkter och tjänster. När tjänster såsom Facebook börjar att rulla ut sina betalningstjänster så kommer  storbankerna få svårt att argumentera varför man ska använda deras krångliga tjänster när man på ett mycket enkelt sätt kommer att kunna koppla sitt VISA-kort till Facebook för att betala för något och dessutom slippa de onödiga kostnaderna och att vänta i dagar på transaktioner. Om det inte blir Facebook så kan det lika väl bli någon helt annan aktör som förstår det användarna värderar högst, nämligen enkelhet och trygghet. Det sistnämnda kan bankerna ge bra idag enligt undersökningar men det första har de inte riktigt förstått sig på. Varför ska allt vara så svårt, krångligt och kosta så mycket pengar?

Pengar är verkligen bara en siffra på kontot och inte sedlar eller mynt som det beskrivs i oftast. Slipper man kontanter så är man glad och de fysiska pengarna kommer så småningom bli lika mycket historia som CD-skivan är. Ifall det så småningom konverteras till Facebook Credits eller annan typ av valuta gör ingenting, bara jag får värdet av dem och kan byta det mot produkter och tjänster som jag vill betala för.

Jag vill tänka på mitt konto som ett extra lager över webben som jag alltid kan ha kontroll över men samtidigt alltid kommer åt. Kan jag på ett enkelt sätt handla böcker på Bokus, biobiljetter på SF eller skänka mindre summor pengar direkt till en publicist som skrivit en bra bloggpost så vill jag kunna göra det. Det ska vara enkelt, det ska ske snabbt och framförallt ska det vara gratis. I utbyte mot att jag får det enkelt, snabbt och gratis så kan de exempelvis få använda min data tillsammans med många andras data för att sälja rapporter angående vår gemensamma konsumtion. Det är sådan data jag skulle drömma om som konsumentföretag. Att kunna gå ner på postnummer och se hur mycket som folk i den orten lägger ner på mat eller kläder oavsett om det är i fysiska butiker eller på webben.

Frågan är bara om jag är ensam om att vilja ha det så här. Hur skulle du vilja hantera dina pengar digitalt?

7 reaktioner till “Snabba tankar kring virtuell valuta”

  1. Pingback: Smurftips
  2. Hejsan,
    Det har länge funnits intressanta monetära projekt på nätet, från e-gold till paypal, kiva mfl.
    kommer inte ihåg om det finns kvar dock men på distributed city var det ett par nissar som diskuterade något nytt relaterat till e-gold.

    ska se om jag kan gräva fram mer om det.

  3. Virituell ekonomi existerar redan men sammanlänkningen saknas. Det handlas redan med virituella items” på webben. Som galna köper folk virituella tillbehör till wow. Samtidigt byts dessa för olika reella värden. En början till att skapa en virituell ekonomi skulle kunna vara att sammanföra dessa virituella saker på en och samma site. Där den som sen vill kan sälja” byta tex ett virituellt svärd från wow med ett annat svärd rån ett annat spel, Samtidigt som det kan vara till salu för reell valuta el virituella pengar som kan användas på samma site för att köpa musik eller program. Den som skapar siten kommer starta den virituella ekonomin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *