Hur skulle tidningarnas webbplatser se ut om de var anpassade efter bara mig?

En sak jag har gått och tänkt på länge är hur det skulle se ut ifall tidningarna på webben bara skulle vara anpassade efter mig. Att jag själv inte läser nyheter på nyhetswebbplatser utan istället kollar av min Twitter eller min RSS-läsare är ingen hemlighet men vad skulle få mig att vilja läsa nyheter på tidningarnas webbplatser? Hur lockar man en techjunkie som mig tillbaka till journalisternas tryckta ord?

Om jag fick möjligheten att läsa om när mina vänner fyller år, vilket redan finns på Facebook, eller när mitt paket anländer till posten eller hur vädret är precis där jag vill se hur vädret är. Dessutom att kunna alternera detta med de lokala och större nyheterna så skulle det vara ett bra sätt att både få mig att stanna upp och skanna av och samtidigt få en överblick över min dag. Det finns flera saker som skulle få mig att stanna längre på en tidnings webbplats och några av dessa skulle kunna vara från listan nedan.

 • Information från exempelvis posten om när mitt paket kommer med nedräkning och var det är.
 • Erbjudande från de kundklubbar jag är med i så att annonserna verkligen blir anpassade efter det jag vill ha och inte massa saker jag inte vill se.
 • Min egna kalender om vad som händer under dagen kombinerat med tips som passar mig och mina intressen då jag inte har något annat för mig. Här ska man även kunna se när ens vänner fyller år och om det är någon händelse som kan vara viktig att komma ihåg, exempelvis Mors dag.
 • Ultralokala nyheter i realtid om vad som händer i mitt område.
 • Direkta väderrapporter om vad som händer i en nära framtid i de områdena jag rör mig i.
 • Se vilka skivor, filmer och böcker som har recenserats som passar mig och min smak. Ett plus vore dessutom att enkelt kunna köpa dem också, eller ännu hellre lyssna på dem direkt på Spotify.

Att tjäna pengar på detta är en självklarhet att man ska göra. Att se nedräkningen på posten kan vara svår men budfirmorna kan ha intresse av att annonsera när det är inriktat på bud. Kanske en annons med att deras bud är snabbare än posten? Att se kalenderdata om vad som händer kan både bli annonser till händelser såsom mors dag som redan säljs för idag. Men även presenttips till den som fyller år eller biljettförsäljning till evenemang som jag tros vilja gå på. Att anpassa min kalender efter tidningens annonser vore klockrent. Jag säger inte att man inte ska ha med generella annonser också men de som är bättre anpassade ger högre intäkt. Däremot så ger de relevanta annonserna större intäkter genom att fler hellre dras till de annonserna, det är inte mycket svårare än så.

Att få se vad som händer i min närhet är viktigt för mig. Ifall det begås ett brott ett par mil ifrån mig så är det ganska oväsentligt för mig men om det händer runt hörnet så är det mycket viktigare. Att skapa lokala satsningar utan att ha enskilda webbplatser beroende plats utan som mer anpassas efter den plats jag befinner mig på är både viktigt för mig som nyhetskonsument men även för annonsörerna. De mindre affärerna i det området jag bor i Malmö är mycket mer intressanta av att synas för mig än de som ligger i Lund, där jag inte bor. Jag har personligen ingen nytta alls av att se annonser som är anpassade efter Lund då jag nästan aldrig besöker Lund. Däremot de butikerna som ligger inom 500 meter från där jag bor är däremot högintressanta. Jag vill veta vad de erbjuder mig och de vill att jag ska veta att de finns. Win-Win.

Att anpassa annonser efter väderrapporter är också ganska kul, bara att kunna sälja DVD-filmer och biobiljetter när man ser att det ska bli en regnig helg eller solglasögon om det är sol ute.

Den sista är den absolut lättaste punkten. Att kunna sälja de filmer, skivor eller böcker som recenserat med och få kickback för varje försäljning som görs utan att det stör läsaren vore något som borde ta en eftermiddag att hacka in. De tidningar som inte gör det med resor borde göra det direkt, det ska väl vara en självklarhet att jag som läsare ska kunna köpa resan direkt efter att tidningen varit där och gjort ett stort reportage?

Grejen med att folk besöker Facebook som tokar är för att nyheterna är anpassade efter deras omvärld och deras närmaste människor runt omkring dem. Det här är en marknad som tidningarna knappt rör. Varför inte ge besökaren nyheter som är intressant för denna? Att kunna göra besökaren intresserad av generella nyheter är bara en bonus och inte det väsentliga.

Bara tanken av att enkelt kunna se att det är morsdag i sin kalender ett par dagar längre fram, att då få tips om en bok som fått en bra recension för att beställa och skicka efter den och se nedräkningen från posten på ett bra sätt vore helt underbart. Eller att se att det blir regn på lördagen som inträffar om fem dagar så att man enkelt kan välja ut en film ur Headwebs arkiv eller köpa gummistövlar från Din Sko. Idag är nyheter inte lika generella längre som de alltid har varit tidigare så när ska tidningarnas webbplatser bli anpassad efter mig, och bara mig? Det här är bara en bråkdel av vad som kan göras och det finns riktigt enkla verktyg där ute som förenklar tidningarna att göra det så det är bara att sätta igång.

15 reaktioner till “Hur skulle tidningarnas webbplatser se ut om de var anpassade efter bara mig?”

 1. Jag förstår den generella idén, men måste säga att du beskriver den som att göra sitt liv mer passivt och mer fritt från intryck från utanför den redan etablerade sfären. Lite som ett gated community.

  Även då det ju har sina självklara fördelar med extremt nischad information (man får ju exakt det man _vet_ att man vill ha) så finns det ju nackdelar också (man får ju inte det man _inte_ vet att man är intresserad av). Det kan ju vara lite kul att få pröva sina egna vingar ibland istället för att bara få rekommendationer optimerade utifrån vad någon med vinstintresse analyserat sig fram till att du kommer gilla så mycket att du köper det (vilket genererar pengar till den som ”rekommenderar”) – vare sig det gäller nyheter som får dig att stanna kvar på sidan (för att de bekräftar din världsbild) vilket gör dig mer exponerad för reklamen eller reklam som utnyttjar din hagalenhet (eftersom du _alltid_ köper den japanska hiphop som dyker upp så dyker det bara upp mer och mer annonser om japansk hiphop).

  Ett extremt (och inte helt schysst) exempel är ju stackars Gunde som hade stängt in sig i en rekommendationssfär där han bara ville ha vädret och skapade en sfär där han bara fick vädret – men blev såpass avskärmad att han missade de senaste veckornas dominerande nyhet (och tack vare expressen blev lite av ett åtlöje http://www.expressen.se/Nyheter/1.1849913/sa-stodjer-kandisar-hjalparbetet-i-haiti).

  En ständig ström av superlokala nyheter från ditt kvarter i Malmö kan lätt göra att du missar en global nyhet som i slutändan kan vara betydligt mer intressant / relevant.

  Till och med när det gäller reklamen så kan det vara av intresse, för om LundaDator & Fiskbod AB får in iSlate först av alla och säljer till ett löjligt lågt introduktionserbjudande kanske det skulle vara av intresse även om Möllan Computers & Falafel i Malmö får in den två dar senare? 😉

  Vad jag försöker säga är alltså att nischning är oftast bra, men man ska vara lite försiktig med hur smalt man fokuserar och hur rigida kriterierna blir.

 2. Pingback: Smurftips — Doktor Spinn
 3. Känns som de tongångar som finns i trailparks i USA. De vill inte ha nyheter som rör utanför området. För mig är en befolkning med WT den största faran.

  Det finns massor av nyheter som måste lyftas redaktionellt för det har en stor vikt. I en allt mer globaliserad värld är nyheter långt borta, lika viktiga som de som sker 500 meter bort.

  Jag blir oroad. Riktigt oroad av tongångar av denna kalibern. Vad är nästa nivå? Tycker redan det är för många som lallar runt på Facebook och inte vet vad sker i världen. Skall vi ha en befolkning med allmänbildning eller skall vi ha en med bara idioter? Det är det som det handlar om. Tidningar behövs.

 4. Pingback: Veckan som gick – vecka 3 #ssbd
 5. Hej, vi kan väl starta med att anpassa dem till användarna och inte till annonsörerna som det är idag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *